New England Journal of Medicine'de yayınlanan araştırma, iki doz Pfizer veya AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının koronavirüsün Delta varyantına karşı da en az daha önce baskın olarak görülen Alfa'da olduğu kadar etkili olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, Pfizer'in iki dozunun Delta varyantının semptomatik etkileri önlemede yüzde 88 oranında etkili olduğu görüldü. Bu oranın da Alfa varyantına karşı yüzde 93,7'ye kıyasla, büyük ölçüde aynı olduğu belirtildi.

AstraZeneca aşısı daha önce tahmin edilenden daha etkili

İki doz AstraZeneca aşısının ise daha önce tahmin edilen yüzde 60 etkinlik oranının aksine Delta varyantına karşı yüzde 67 oranında etki gösterdi. Aşı, Alfa varyantına karşı ise yüzde 74,5 etkiliydi.

Çalışmanın ayrıca İngiltere Halk Sağlığı (PHE) tarafından mayıs ayında Covid-19 aşılarının etkinliği hakkında yapılan araştırmaları doğrular nitelikte olduğu belirtildi.

PHE, daha önce her iki aşının da ilk dozunun Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalığa karşı yaklaşık yüzde 33 etkili olduğunu açıklamıştı.

Diğer aşılar da etkili

Çalışmanın sonucunda ayrıca, bir doz Pfizer aşısının yüzde 36, bir doz AstraZeneca aşısının da yaklaşık yüzde 30 etkili olduğu görüldü.

ABD'nin Boston kentindeki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nden araştırmacılar da laboratuvar sonuçlarına dayanarak, tek dozluk Johnson & Johnson aşısının Delta'ya karşı yüksek oranda antikor ürettiği ve bağışıklık süresinin de yaklaşık sekiz ay sürdüğünü açıklamıştı.

Haziran ayında Rusya'nın Sputnik aşısının, oldukça bulaşıcı Delta varyantına karşı yaklaşık yüzde 90 etkili olduğunu duyurulmuştu.

Sputnik'i geliştiren Moskova'daki Gamaleya Enstitüsü yetkilisi Denis Logunov, Delta varyantı etkinlik rakamının dijital tıbbi ve aşı kayıtlarına dayanılarak hesaplandığını belirtmişti.

Ancak aşı halen Dünya Sağlık Örgütü'nün onayını almış değil.

Editör: İsveç Gündemi