En kötü durum, "dramatik" bir artış konusunda uyarıda bulundukları Skåne bölgesinde, bu bölge dışında ayrıca Örebro ve Kronoberg bölgelerin hastanelerinde de gergin bir durum olduğu konusunda uyarıda bulunduğu enfeksiyonun endişe verici bir şekilde yayıldığına dair raporlar var.

İl yönetim kurulları, enfeksiyonun yayılmasının haftalık durumunu derliyor.

Dün öğleden sonra hükümete gönderilen ve ülke çapında yüksek bir enfeksiyon yayılımını gösteren durum raporları kaydedildi.

21 bölgeden 17'si enfeksiyon yayılımının arttığını bildiriyor ve bazı bölgeler de hastanelerin ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin zaten tıkalı olduğu konusunda uyarıyor.

En kötü durum, il idare kurulunun günlük vaka sayısı 7 günlük ortalamayı baz alınan Skåne'de, istatistiklerin günde ortalama 55 vakadan iki hafta içinde günlük 187 vakaya sıçradığı görülüyor.

Enfeksiyon durumu endişe veriyor

Geçen hafta, "çok endişe verici bir eğilime işaret eden" günde 300 yeni vakanın en yüksek rakamlarını gördüler.

Skåne ayrıca, "çok ciddi bir uyarı sinyali" olarak tanımlanan sağlık hizmetleri üzerindeki yükün artmakta olduğu konusunda uyarıyor.

Bölge, Örebro'dan, genel enfeksiyon durumunun "geçen haftaya göre teyit edilen vaka sayısının neredeyse iki katına çıkmasıyla endişe verici" olduğunu bildirdi.

Örebro'da baskın olanın 20-49 yaş grubu olduğu ancak tüm yaş gruplarında artış görüldüğü belirtiliyor.

Kronoberg bölgesi, "bazı belediyelerde önemli ölçüde enfeksiyon yayılması" ile "endişe verici bir durumun devam ettiğini" bildiriyor.

Geçen hafta, Kronoberg'deki pozitif oran, genel örnekleme ile başladıklarından beri bir sonraki en yüksek orandı, yüzde 5.5 ve bu hafta oran daha da yüksek görünüyor.

Hastanelerde enfeksiyonun yayılması

Kronoberg İl Yönetim Kurulu, hem hastanelerin hem de birinci basamak sağlık hizmetlerinin şu anda bakım yeri sıkıntısı ve evde hasta olan veya bebekleri olan pek çok çalışanın olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Kronoberg İl Yönetim Kurulu hazırladığı raporda "Yerel vaka birikimleri dışında, keskin artışın ana açıklaması, hastanelerde enfeksiyonun yayıldığına dair işaretler görmemizdir". Bazı belediyelerde de bakımda bir yaygınlık var" diye yazıyor.

Editör: İsveç Gündemi