Su tutkunlarını endişelendiren bu konuda epidemiyologlar hemfikir, virüsün sudan bulaşma riski oldukça düşük. Bu nedenle rahat olabilirsiniz.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Doktor Ebbing Lautenbach konuyla ilgili yaptığu açıklamada, "Yüzme havuzu veya deniz suyu virüse yakalanma adına bir risk oluşturmuyor. Virüs suda yüzerek insanlara bulaşmaz" ifadelerini kullandı.

Hatta uzmanlar, havuz suyunun klorlanması nedeniyle virüsü etkisiz hale getirdiğini, su içinde hastalığa yakalanma riskinin de azaldığını belirtiliyor. Ayrıca açık ve kapalı yüzme havuzlarında suyun sürekli olarak filtreleme ve dezenfeksiyon işlemlerinden geçmesi, bakteri ve virüsleri de etkisiz hale getiriyor.

Fakat daha önceki bazı arşatırmalar suda koronavirüse rastlandığını tespit etmişti. Bu araştırmalardan biri de İsveç'in başkenti Stockholm'deki atık suların dönüşümünde risk teşkil edebileceği nedeniyle ek bazı önlemlerin almasına neden olmuştu. Yani risk yüksek olmasa da, uzmanlar "sıfır riskin" olmadığı konusunda uyarıyor.

Asıl risk, insanlar arasındaki mesafe

SARS-CoV-2 yeni tip koronavirüsün suda bulaşma özelliği olmasa da, havuz kenarında ve plajda sosyal mesafe kuralına kesinlikle uyulması gerekiyor. Uzmanlar, suda pek mümkün olmasa da, yoğun yerlerde maske takılması gerektiğini ifade ediyor.

Suyun dışında, en az bir metrelik sosyal mesafeye dikkat etmeden yan yana durmak da virüsün bulaşma riskini artıracaktır.

Yani bu yaz denizden mahrum kalınmasa da, yoğun olan plaj ve havuzlara gitmemek bazı durumlarda en doğru seçim olabilir.

Virüsün en etkin bulaştığı noktalar insanların kapalı ortamda birbirine yakın durması ve bu da özellikle toplu taşıtlardaki kalabalığı işaret ediyor.

İsveç'te son günlerde şehirler arası geziler için programlar düzenleyen firmalara ait otobüsler ve gemi programlarında tepki çeken görüntüler ortaya çıktı.

Halk Sağlığı Kurumu, Genel Müdürü Johan Carlson bu konuya işaret ederek uyardı. "Kurallara uyulmadığını, sosyal mesafeye dikkat edilmediğini ve otobüslerin fazla yolcu aldığını görüyoruz" ifadeleri kullarak, firmaların bu konudaki uyarıları dikkate almaması halinde daha sert önlemler alınabileceğini ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi