Gargaranın, laboratuvar ortamında yeni tip koronavirüsü (Covid-19) 30 saniyede etkisiz hale getirdiği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, ağız gargaralarının Covid-19 üzerindeki etkisi, Cardiff Üniversitesinde görevli bilim insanları tarafından incelendi. Çalışma, laboratuvar ortamında, kişinin nazal ve oral kanallarındaki durumun taklit edildiği bir test tüpü içinde yürütüldü.

Uzmanlar, yüzde 0,07 oranında setilpiridinyum klorür içeren ağız gargarasının, Covid-19'u 30 saniyede etkisiz hale getirebildiğini gözlemledi.

Bulgular, gargaranın, tükürükteki virüsü öldürmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyarken, Covid-19 için etkili bir tedavi yöntemi olduğuna dair kanıt elde edilmedi.

Diş eti hastalıkları uzmanı Dr Nick Claydon, setilpiridinyum klorür içeren ağız gargaralarının, salgın döneminde el yıkama, fiziksel mesafe ve maske takma gibi insanların önemli bir rutini haline gelebileceği öngörüsünde bulundu.

Penn State Tıp Fakültesinde görevli uzmanların yaptığı çalışmanın ekimde açıklanan bulguları da bazı gargaraların ve bebek şampuanlarının Covid-19'u etkisiz hale getirebileceğini göstermişti.

Gargara koronavirüse karşı etkili mi?

Yeni yapılan bir araştırma göre yüzde 0.07 Cetylpyridinium Chloride (CPC) bileşen içeren gargara koronavirüsün etkisini azaltmada "umut verici işaretler" ortaya koydu.

Henüz tamamlanmamış olsa da Cardiff Üniversitesi'nde yürütülen araştırma kapsamında laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen deneylerde, reçetesiz gargaranın Covid-19 hastasının tükürüğündeki koronavirüs seviyelerini düşürebileceğine dair ön bulgular elde edildi.

Bu bulgular, CPC bazlı gargaraların koronavirüsün viral yükünü azaltmada etkili olduğunu belirleyen yakın zamanda yayınlanan başka bir araştırmayı da destekler nitelikte.

Galler Üniversite Hastanesinde yapılacak 12 haftalık bir klinik araştırma ağız gargarasının hastaların tükürüğündeki Covid-19 viral yükünü azaltmadaki etkinliğini belirlemeye yardımcı olacak.

Araştırmalarda ayrıca tek İngiliz gargara markası kullanılacak ve bulgular 2021'in başlarında yayınlanacak.

Gargaranın virüslere karşı etkinliği ile ilgili farklı araştırmalarda farklı sonuçlar söz konusu. Eylül ayında Journal of Medical Virology'de yayımlanan bir araştırmada, gargaranın, (Covid-19'a neden olan koronavirüs değil) soğuk algınlıklarına neden olan koronavirüse karşı bir dereceye kadar koruyucu etkisinin olduğunu ortaya koymuştu.

Ancak Columbia Üniversitesi'nden virolog Angela Rasmussen, "Listerine (antiseptik garaga türü) kullanmakla ilgili bir sorunum yok ancak bu bir antiviral değil." diyerek gargara için kullanılan sıvı maddelerin virüslere karşı etkili olmadığını savundu.

Journal of Medical Virology'de yayımlanan ve gargaranın koronavirüse karşı kısmen etkili olduğunu ortaya koyan araştırmada, Covid-19'a neden olan ve SARS-CoV-2 olarak adlandırılan koronavirüs türü incelenmedi. Söz konusu araştırmada 229E olarak adlandırılan ve soğuk algınlığına neden olan koronavirüse odaklanıldı.

Editör: İsveç Gündemi