Eskilstuna şehrinin Eskilstuna'daki Gredbylund ve Kjulås arasındaki bölgelerde yaşayanlardan içme sularını kaynatmadan içmemeleri konusunda uyarıldı.

Eskilstuna enerji ve çevre (VA) müdürü vekili Mikael Nylander, bugünün test sonuçları su kalitesiyle ilgili değişmeyen bir durumu gösteriyor. Dün belediye suda anormal derecede yüksek seviyelerde koliform bakteri olduğunu keşfetti.

Nylander, "Durumda herhangi bir değişiklik görmüyoruz, örnekler durumun stabil olduğunu gösteriyor" dedi.

Kaynatma tavsiyesinin ne zaman kaldırılabileceğini söylemenin şu an için mümkün olmadığını da aktaran yetkili: "Tavsiye hafta sonu ve biraz da önümüzdeki haftaya kaldı" ifadeleri kullandı.

Sorunun neden oluştuğu hala belli değil.

"Bir takım şeyleri hariç tutarak sorunu daraltmaya çalışıyoruz ama neden yüksek seviyelerin olduğunu bulmak her zaman mümkün olmuyor" denildi.

Koliform bakteri nedir?

Koliform bakterisi; toprak bitki ve sıcakkanlı hayvanların mide-bağırsak kanalında bulunur. Bu bakteri grubu genellikle suda bazı bağırsak parazitlerinin ve patojenlerin kontaminasyonu'nun olup olmadığının iyi bir göstergesidir.

Koliform bakterisi tespiti nispeten kolaydır; çünkü daha tehlikeli patojenlere oranla çok daha fazla sayılarda bulunurlar ve doğal çevresi ile ve arıtma prosesi ile girdiği reaksiyon diğer patojenler ile benzerdir. Bu nedenle koliform bakterisinin gözlenmesi, artışı veya azalışı, ortamda bulunan diğer patojenlerin varlığı ve miktarı hakkında bilgi verir.

Çoğu koliform bakterisi doğal su kaynaklarına, insan ve hayvan dışkısı veya atık suların karışması şeklinde doğrudan bulaşır. Suyun kullanıldığı musluk, lavabo ve temizlenmemiş çöplerde insanlara bulaşmaya en yakın alanlardır. Bunun dışında su birikintileri, uzun su hatlarındaki düşük basınçlı veya vakumlu bölmeleri, bataklık etrafındaki hava yüksek potansiyelli kirlilik kaynaklarıdır.

Birçok koliform patojen olmasa da suyun mikrobiyal kalitesinin aynası olarak kabul edilir. Bu nedenle su kalitesinin ölçülmesi için genellikle sudaki koliform miktarının analizi yapılır. Patojenlerin (bakteri, tek hücreliler ve virüsler) sudaki miktarları az oldukları için tespit edilmeleri zordur. Total koliform bu patojenlerin varlığı hakkında iyi bir tahmin yapılmasını sağlarlar ve miktarı daha fazla olduğu için tespiti kolayca gerçekleştirilebilir. Ancak her koliform bulunan suda patojen vardır demek yanlış olur. Bununla birlikte koliform içermeyen suda patojen yoktur ve bu nedenle güvenli bir şekilde tüketilebilir.

Koliformlar genellikle toprak ve suda bulunurken fecal koliform da genellikle hayvanların dışkılarında bulunurlar. Fecal koliform bulunması, suda lağım atığının veya hayvan dışkısının bulaştığını gösterir. Bu nedenle problemin kaynağını bulup bunu düzeltmek çok önemlidir.

Editör: İsveç Gündemi