Enerji içeceği içmeyi alışkanlık haline getirmenin sağlığımızı nasıl tehdit ettiği konusunda çoğumuz bilinçliyiz.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 raporunda, “Aşırı enerji içeceği tüketimi başta gençler olmak üzere insan sağlığını inanılmaz tehdit ediyor” sözlerine yer verildi.

Bu yılki bir haberde, 16 yaşındaki ABD’li bir gencin aşırı enerji içeceği tüketiminden dolayı hayatını kaybettiğini paylaşmıştık.

Kabul edilse de edilmese de enerji içeceğinin insan sağlığına zararlı olduğu bir gerçek.

Maryland Üniversitesi’ndeki Genç Sağlığı ve Gelişimi Merkezi’ndeki araştırmacılar enerji içeceğinin özellikle gençler üzerindeki bir olumsuz etkisini daha gözler önüne serdi.

Araştırmacılar, genç yaşta olan ve sık sık enerji içeceği tüketen bireyler alkol ve uyuşturucu bağımlılığına daha yatkın olduğunu öne sürdü.

Araştırma, 'Drug and Alcohol Dependence' isimli dergide yayınlandı.

Araştırmacılar son dört yıl boyunca 1.100 öğrencinin enerji içeceği içme sıklığını takip etti.

Öğrencilerden %51.4’ünün düzenli olarak ve yüksek oranda enerji içeceği ortaya çıktı. %20.6’lık kısmı ise hiç enerji içeceği içmiyordu. Yine %17.4’lük kısmı belli aralıklarda ortalama miktarda enerji içeceği tüketirken, %10.4’lük kısmı nadiren enerji içeceği içiyor ve içme sıklıkları giderek azalıyordu.

Araştırmacıların bundan çıkardıkları sonuç ise yüksek miktarda ve sürekli olarak enerji içeceği içen bireylerin alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yakalanma riskinin daha fazla olduğu yönünde.

Enerji içeceklerine yakın gelecekte sigara ve alkol gibi bakılacağı iddia ediliyor.

Canadian Journal of Cardiology’deki birçok çalışmada kalp rahatsızlığı olanların çoğunun enerji içeceği veya yüksek oranda kafein içeren içecekler tükettiğini belirtildi.

Sizce de enerji içecekleri içenler, alkol ve sigara gibi alışkanlıkları olanlar gibi mi görülmeli?

Konu hakkındaki görüş ve yorumlarınızı gönderinin altında belirtmeyi unutmayın.
Editör: İsveç Gündemi