Genel olarak, bir kere koronavirüse yakalanıp iyileşen hastaların tekrar koronavirüse yakalanmayacağı yönündeki görüşleri kısmen boşa çıkaran ilk vaka Hong Kong'da yaşandı.

Hong Kong Üniversitesi, daha önce koronavirüse yakalanarak iyileşen 33 yaşındaki bir hastanın tekrar virüse yakalandığını açıkladı.

Dünyada bir ilk olan olayla ilgili araştırmalar devam ederken, konuya dair İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, "İlginç" yorumunda bulundu.

Şuana kadar on milyonlarca enfekte olan kişi içinde ikinci kez enfekte olan ilk hasta olarak kayıtlara geçen kişinin durumu araştırılıyor.

Danderyd Hastanesi'nden araştırmacı Charlotte Thålin, "Bu heyecan verici. Ancak bu virüsü altı aydan fazla bir süredir on milyonlarca insan enfekte olmuş durumda ve bu sadece bir vaka" diyerek "endişelenmek için hiçbir neden göremiyorum" yorumunda bulundu.

Clinical Infectious Diseases dergisinde onaylanan ancak henüz yayınlanmayan makalenin öncesinde araştırmacılar tarafından yapılan bir basın açıklaması bulunuyor. Bir bilgisayar teknisyeni olan adamın ilk olarak Wuhan'da koronavirüse yakalandığı yazıyor. 4.5 ay sonra İspanya'ya yaptığı bir gezide enfeksiyon kaptı. Bu, doğruysa, dünyada ikinci kez enfekte olan ilk doğrulanmış vaka olarak kayıtlara geçecek.

Araştırmacılara göre, virüsün belirgin farklılıkları olduğu ortaya çıktı, bu da bunun bir yeni enfeksiyon olduğunu gösteriyor.

Thålin, "Hasta tekrar enfeksiyon kapmışsa, basın bülteninde okuyabileceğiniz gibi, ikinci seferde herhangi bir semptomu olmadı. Bu, durum eğer bir kişi yeniden enfekte olursa, bununla başa çıkmasına izin veren belirli bir bağışıklığa sahip olduğunu göstermektedir" yorumunda bulunarak, "kişi ikinci kez tedaviye ihtiyaç duyacak şekilde hastalanmadığı için bunun endişe verici olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Münferit vakalara daha yakından bakmalısınız diyen Thålin, münferit vakalar beni o kadar endişelendirmiyor. Ancak bir aşının enfeksiyondan daha iyi çalıştığı zamanlar vardır. Aşıdan sonra, gerçekten enfeksiyon kapmanıza kıyasla daha fazla bağışıklık kazanma şansınız vardır ifadeleri kullandı.

Bu, virüs geçirmiş birinin tekrar enfekte olabileceği ancak ağır hastalanmayacağı anlamına mı geliyor sorusu üzerine Thålin, "Burada İsveç'te bile yeniden hastalandığına inanılan pek çok insan var. Ancak orada onları birinci ve ikinci kez gerçekten test etmemiş olabilirler. Durumun böyle olduğuna dair hiçbir kanıt yok" dedi.

Virüs kalıntıları, covid-19 olanlarda uzun süre kalabilir.

Charlotte Thålin, burun ve boğazda yaptırdığınız testlerle ilgili zor olan şey, enfekte olduktan sonra birkaç ay boyunca pozitif sonuçlar gösterebilmeleri, ancak yine de eski virüs olduğunu söylüyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, konuya dair basınla paylaştığı bir e-postada bilgileri yorumlayarak Charlotte Thålin ile aynı görüşte olduğunu ifade etti:

"Vaka elbette ilginçtir, ancak uzun süredir dokunulmazlığınızın olmadığını söylemenin zamanı değil. Yaygın olsaydı çok daha fazlasını görebilirdik" ifadelerine yer verdi.

Editör: İsveç Gündemi