İkinci dünya savaşından sonra dünyanın gördüğü en büyük sıkıntı olarak kayıtlara geçen ve etkisini de her geçen gün arttıran, hayati tehdidin yanında, ekonomik ve sosyal olarakta insanların hayatını olumsuz etkileyen covid-19 pandemi sürecinde ilk kez yüz saatten daha kısa sürede bir milyon yeni vakanın tespit edildiği belirtildi.

Vaka sayılarının hızla artışı endişe veriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün daha da kötü olacak açıklamaları da sürerken, salgının yeni merkezi olan ABD kıtası vakaların ve can kayıpların en fazla yaşandığı bölge. Son dönemlerde Avrupa'da kısmi bir düşüş olsada, yetkililer pandeminin devam ettiğini her fırsatta hatırlatmayı sürdürüyor.

Dünya genelinde şuana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 14 milyon 107 bin 52 olurken, 602 bin 657 kişinin de hayatını kaybettiği doğrulandı.

Yüz saatten daha kısa sürede ilk kez bir milyon vakanın tespit edilmesi, saatte 10 en az bin kişinin covid-19 yakalandığı anlamına geliyor.

Dört ülke teyit edilen tüm vakaların yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Birleşik Devletler, Brezilya, Hindistan ve Rusya'da tespit edilen vakalar yaklaşık 7,5 milyonu buluyor.

Dünyanın yarısından daha fazla vakanın tespit edildiği dört ülke nüfus olarakta dünyanın önemli bir oranına sahip.

İsveç'te son durum nasıl?

İsveç nüfusu 10 milyon ve yaklaşık olan ülkeler arasında en fazla etkilenen ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Tespit edilen vaka sayısı 77 bin 281 olduğu kayıtlara geçsede, 2 milyon 300 binlik başkent Stockholm'de yaşayan insanların en az yüzde 40'nın bağışıklık kazandığı araştırmacılarca ileri sürülüyor. Yapılan antikor testlerinde yüzde 11 ila 14 seviyelerinde kalınsada başta Stockholm olmak üzere, İsveç'te enfekte sayılarının resmi olarak tespit edilenin çok daha ötesinde olduğu gerçeği herkes tarafından kabul ediliyor. Ancak bu durum kayıtlara kişilerin enfekte olduğu geçmediği için görülmüyor. 

İsveç hala riskli ülkeler listesinde olmasına rağmen son zamanlarda en azından Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı rakamlarda bir düşüş olduğu gözleniyor. Buna rağmen 77 bin 281 vaka ve 5 bin 619 can kaybı bulunuyor.

Editör: İsveç Gündemi