DSÖ'nün aşı uzmanlarından Kate O'Brien her ne kadar aşının Covid-19 hastalığının oluşmasına karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlansa da, aşının koronavirüsün bulaşmasını engelleyip engellemediğine dair yeterli bilginin bulunmadığını belirtti.

Bu da aşının salgının kontrolünde etkili olup olmadığının henüz bilinmediğine işaret ediyor.

Uyarı Pfizer-BioNtech aşısının Amerika Birleşik Devletleri'nde de onay almasının ardından geldi. Ülkede ilk doz aşılar yüzlerce sağlık çalışanına vuruldu.

Öte yandan bugüne kadar İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanımı için onay verilen Pfizer-BioNTech'in ürettiği Covid-19 aşısının yüzde 95 etkinliğe erişebilmesi için üç hafta içinde iki doz halinde tekrarlanması ve ikinci dozun üzerinden en az 7 gün geçmesi önerildi.

11 Aralık'ta British Medical Journal'da yayınlanan bilimsel makalede bu aşının ilk dozundan sonra yüzde 52 etkin olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi.

Ancak uzmanlar maske kullanımı ve sosyal mesafe uyarısının yalnızca iki doz arasındaki zamanda değil, sonrasında da önemli olduğunu ısrarla vurguluyor.

Birçok Avrupa ülkesi Covid-19 salgınına karşı önlemleri sıkılaştırırken, İngiltere'de koronavirüsün hastalığın daha hızlı yayılmasına neden olacak şekilde değişime uğradığı bildirildi.

Editör: İsveç Gündemi