Koronavirüs vakalarının azaldığı ülkelerin rehavete kapılması, gevşeme için erken adım atmaları ve kapılarını çok erken açarlarsa ikinci bir dalganın gelmesi kaçınılmaz olur uyarı yaptı.

DSÖ, dünya henüz ilk salgın dalgasının ortasında. Birçok ülke daha az vaka rapor ederken, Orta ve Güney Amerika'daki bazı ülkeler başta olmak üzere Güney Asya ve Afrika'da artmaktadır denildi.

İkinci dalga her an gelebilir

Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Acil Durumları Programı'nın İcra Direktörü Mike Ryan, bugünkü bir online brifing sırasında salgının ilk dalgasında bazı ülkelerde düşüş gösterdiği ancak kapıların erken açılması ve gevşeme adımlarının zamanından önce atılması ikinci dalgayı getirir.

Ryan, ikinci dalga hakkında, "genellikle salgının ilk zirveye ulaştığını ve birkaç ay sonra geri döneceğini düşünüyoruz. Bu bazı ülkelerde geçerli olabilir" ifadeleri kullandı.

Salgının azalmasına rağmen her an tekrar artabileceği gerçeğine hazırlıklı olmalıyız diyen Mike Ryan, "enfeksiyonun azaldığı için aylarca azalmaya devam edeceğini düşünemeyiz. İlk dalga bitmeden bile ikinci bir dalga gelebilir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi