Dünyayı etkisi altına alan ve son zamanlarda Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede yeniden etkisini arttıran koronavirüs hakkında yeni bir açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un yaptığı açıklamalara göre virüsün iki seneye kadar bitmesi bekleniyor.

Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'de bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında açıklama yaptı. Dünya genelinde 22 milyon kişiyi etkileyen ve 800 bini aşkın insanın ölümüne sebep olan koronavirüsün yalnızca bu sayılardan ibaret olmadığını da bildirdi.

Virüs vaka sayılarından ve ölüm sayılarından daha ciddi

Aynı zamanda hastaneye yatış ve yoğun bakım hastalarının sayısında da artış olduğunu belirten Ghebreyesus, bu durumun sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu aktardı.

Ghebreyesus, isim vermemiş olsa da dünyada birkaç ülkede salgının yeniden ortaya çıktığına işaret etti ve ülkelerin toplu vakaları hızlı bir şekilde belirleyip önlem alınmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Aşı bulunana kadar normalleşme gerçekleşmeyecek

Ghebreyesus, normalleşme ile ilgili de açıklama yaptı ve " Aşı hayati bir araç olacak ve mümkün olan en kısa sürede aşı bulunmasını umuyoruz. Ancak bir aşımızın olacağının da garantisi yok ve aşımız olsa bile bu pandemiyi tek başına sona erdirmeyecek. Hepimiz şu an sahip olduğumuz araçları kullanarak bu virüsü kontrol etmeyi ve yönetmeyi öğrenmek zorundayız. Kendimizi ve birbirimizi güvende tutmak için günlük yaşamlarımızda gerekli olan düzenlemeleri yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

DSÖ Genel Direktörü, salgının yavaşlaması için ülkelerin kapatılmasının sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı bir nebze de olsun azaltabileceğini belirtirken bu önlemin uzun vadeli bir çözüm olmadığını da ifade etti. Konuşmasını 1918'de ortaya çıkan İspanyol Gribinin de iki yılda sona erdiğini hatırlatarak sonlandıran Ghebreyesus, " Küreselleşme, yakınlık ve bağlanmışlık gibi dezavantajlarımız var. Fakat gelişmiş teknoloji gibi bir avantajımız var. Dolayısıyla bu salgının iki yıldan daha kısa bir sürede bitirmeyi umuyoruz" şeklinde açıklamasını noktaladı.

Editör: İsveç Gündemi