Doğal afetlerde meydana gelen fiziki yaralanmalar insan vücudunda farklı hasarlar bırakabilmektedir. Özellikle yakın zamanda ülkemizde yaşanan deprem felaketinde görüldüğü üzere, enkazların altında uzun süre kalmanın yol açtığı yaralanmaların bazı bireylerde oluşturduğu dolaşım bozuklukları, kol ve bacakların ampute edilmesine neden olmuş, bunun yanı sıra birçok kişide çoklu kırıklar meydana geldiği gözlemlenmiştir.

Tüm bunlara ilaveten saatlerce aynı pozisyonda kalan vücut nedeniyle kas kısalmaları, eklem hareket bozuklukları meydana gelerek kişilerin yaşamları olumsuz olarak etkilemiştir.

Depremden etkilenerek kas-iskelet sisteminde oluşabilecek birçok sorunun tedavisinde erken fizik tedavi müdahalesi son derece önem arz etmektedir. 

Ülkemizi derinden sarsan bu afet fizik tedavi ihtiyacını da artırmaktadır. Fizik tedavi ile kırık sonrası rehabilitasyon, amputasyon cerrahileri sonrası oluşabilecek ağrı ve olumsuzlukların giderilmesi, vücut esnekliğinin geri kazanılması ve ağrıların giderilmesinde fizik tedavi önemli bir yer tutmaktadır.

Hekimlerin uygun gördüğü erken dönemde başlanan fizik tedavi ile olumsuzluklar en alt seviyeye indirilerek bireylerin normal yaşama dönüşündeki fiziksel süreç hızlandırılabilmektedir.

İçinde bulunduğumuz zor süreçte depremden etkilenen herkese ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağız.


Bilge Hayatlar

Fzt. Girayhan Giray
Tel:+90 312 217 60 55
[email protected]
Yaşamkent, 3166. Sk. No:14, 06810 Çankaya/Ankara

Editör: İsveç Gündemi