Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) olarak bilinen test, vücudumuzda virüsü taşıyıp taşımadığımızı belirliyor ancak organizmanın aktif olup olmadığı sorusunu yanıtlamıyor.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, sonucu pozitif 25 PCR testinin numunelerine bakıldı. İncelemelerde, testin, aktif (çoğalabilen) virüslerin yanı sıra hastalığı geçirenlerde bulunan kalıntıları ve ölü virüsleri de algıladığından 'yanıltıcı pozitif' sonuç verdiği ortaya çıktı. Buna göre testi pozitif olan herkesin hastalığı bulaştırabilen aktif vaka olmadığı kanısına varıldı. Hastalığa yakalandığımızda ortalama bir hafta boyunca bulaştırıcı oluyoruz ancak araştırmaya göre virüs bir kez sistemimize girdiğinden iyileştikten günler sonra bile PCR testinin pozitif çıkması mümkün.

Salgının başladığı aylarda, günde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Avrupa ülkelerinde vaka sayıları tekrar artmaya başladı, buna rağmen hastaneye kaldırılanların sayısı ve can kaybı ilk dalga dönemine göre daha az. Uzmanlar, bu durumun PCR testinden elde edilen yanıltıcı pozitif sonuçlarla bağlantılı olabileceğini söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi