Çalışma 18-50 yaş aralığında kısırlıkla ilgili bir sorunu bulunmayan erkekler üzerinde gerçekleştirildi. Covid-19 belirtisi gösterenler ve 90 gün içinde Covid-19 testi pozitif çıkanlar araştırma grubundan çıkarıldı.

JAMA dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında bu şartlara uyan 45 sağlıklı erkeğe öngörülen takvim içinde haberci RNA (mRNA) molekülü kullanılarak üretilen Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın Covid-19 aşılarının iki dozu yapıldı.

Katılımcılardan aşının birinci dozundan önce ve ikinci dozundan yaklaşık 70 gün sonra meni örneği vermeleri istendi. Uzmanlar tarafından yapılan analizde meni hacmi, konsantrastonu, ölüm oranı ve toplam sayısı incelendi.

Çalışmanın ana sebebi kısırlık korkusunun yarattığı aşı tereddüttü

Klinik deneylerde üreme toksikliğinin değerlendirilmemesi ve Covid-19'a yol açan koronavirüsün sperm parametrelerini düşürmekle özdeşleşmiş olmasından dolayı aşının öncesinde ve sonrasında sperm parametrelerini incelediklerini belirten araştırmacılar çalışmanın sebeplerinden biri aşının kısırlığa yol açabilecek potansiyel bir olumsuz etkisi olabileceğine dair bir tereddüt yaratması olduğunu belirtti.

mRNA aşıların virüs içermemesinden dolayı sperm parametrelerini etkilemesinin beklenmediğine dikkat çeken araştırma ekibi çalışmalarının da bunu doğruladığını kaydetti.

Ancak uzmanlar küçük bir grup üzerinde, kısa takip ve kontrol grubu eksikliği ile yapılan bu çalışmanın sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, her ne kadar meni analizinin erkeklerde üremenin evriminin temelini oluştursa da kısırlık sorunlarıyla ilgili tahminler için yetersiz kalabileceğine vurgu yapılıyor.

Editör: İsveç Gündemi