Ateş ölçme - Termometre

Corona virüsünün açık belirtilerinden biri ateş ve öksürüktür. Altı eczane zincirinden ikisi geçtiğimiz hafta ateş ölçme termometrelerinin satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre artış olduğunu belirtti.

Eczane Grubu, virüslerin ve hastalığın yayılmasını azaltan ürün satışlarında artış olduğunun belirgin olduğunu belirtti.

Genel olarak, hem web sitesinde hem de mağazalarda satışlar biraz arttı. İsveç'te virüs enfeksiyon riski hala çok düşük olduğunu vurgulayan Apoteksgruppen basın iletişimi Edit Künstlicher, insanların endişeli ve birçok soruları olduğunu söyledi.

Ağrı kesiciler

Büyük eczane zincirlerinin tümü, ateş azaltma ve ağrı tabletlerinin satışında önemli bir artış olduğu görülüyor.

Devlet eczanesine göre, geçen hafta bir günde Alvedon satışları yüzde elli arttı.

Bu artış hakkında kesin bir şey söylemek zor diyen Apoteket basın sorumlusu Magnus Frisk, olağan grip ve soğuk mevsimden veya geçen hafta müşteri kulübümüzde üye günler geçirmemizden kaynaklanıyor olabilir ifadeleri kullandı.

Reçeteli ilaçlar

Çevrimiçi eczane Nätapoteket Apotea, ağrı tabletlerinin satışında aşırı bir artış olmadığını, ancak çok fazla müşteri reçeteli ilaçlarını seçti açıklamasında bulundu.

Antiviral ilaçlar

Eyalet Eczanesi ayrıca çeşitli burun spreyi gibi antiviral ilaçlarında bir artış olduğunu fark etmiştir.

Maske: Tamamen tükendi

Koronavirüsünün bulaştığı yollardan biri olan solunum nedeniyle maskeler çok gündeme geldi. İsveç'te de ağız koruması için çok yoğun talep olduğu belirtildi. Ana eczane zincirinde birkaç hafta içinde tüm maskelerin satıldığı belirtildi.

Eczacılık Grubu basın sözcüsü Edit Künstlicher, maskelerin  bittiği göz önüne alındığında, bu keskin bir artış dedi.

Satılan maske koruyucuları virüse karşı korumaz, bunun yerine sadece başkalarına bulaşmasını engellemek için kullanılır diyen Apoteket basın yetkilisi Magnus Frisk, bu konuda birçok insanın durumu farklı algıladığını ifade etti.

El temizlik ürünlerinde artış

Tüm eczane zincirleri, el likörü satışlarında aşırı bir artış olduğunu söyledi. Birkaç eczanede artık ürünlerin kalmadığını sipariş üzerine çalıştıklarını ifade etti.

Kronans Apotek'in bilgi direktörü Andreas Rosenlund, temel olarak maske, el temizlik jelleri sattık ve bazı ağrı kesici tabletlerinin satışlarında bir artış olduğunu fark ettik.

Apotek Hjärtat ayrıca el dezenfeksiyonu satışlarının arttığını fark etti.

"Eczanelerimizin talep ettiği ürünlerin mevcut olduğundan emin olmak için tedarikçilerimizle günlük temas halindeyiz. O zaman iyi el hijyeninin enfeksiyondan kaçınmanın en iyi yollarından biri olduğunu, ellerini sık sık sabun ve su ile yıkamanın çok iyi bir koruma sağladığını hatırlamak önemlidir" dedi.

Apotea'da satışların on ila yirmi kat arttığı tahmin edilmektedir.

Geçen hafta 100 bin'den fazla satış yaptık. Bu, normal bir ayda yaklaşık 50 bin şişe sattığımızla karşılaştırılabilir. Apotea CEO'su Pär Svärdson, satışlar neredeyse her yerde arttı ancak el sıkışmalarının sona ermesi ile kısmen yavaşladı yorumunda bulundu.

İlaç sıkıntısı riski

Corona virüsünün bir başka etkisi, birkaç ilaç için aktif maddelerin Çin'de üretilmesidir ve bir süre sonra tükenebilir.

Bununla birlikte, tam olarak hangi ilaçların etkilenebileceği belirsizdir.

Apotea CEO'su Pär Svärdson, bütün endüstri bunun için biraz endişeli. İlaç şirketleri, aktif bir maddenin nereden geldiği konusunda çok şeffaf değildir. Bu yüzden bilmiyoruz ifadeleri kullandı.

Ayrıca ilaç sıkıntısı konusunda Apoteket basın yetkilisi Magnus Frisk, "böyle bir risk var" dedi.

Halen ayakta duran fabrikalar olabileceğini biliyoruz. Ancak uzun teslim süreleri bulunuyor bu nedenle ilerleyen süreçlerde olumsuz etkilenme olabilir.

Devletin bir ilaç alarm sistemi var

İsveç İlaç Ajansı'nın direktörü Monica Lidberg,  Uzun vadede, antibiyotiklerden diyabet ilaçlarına ve antiviral ilaçlara kadar spektrumda ilaç kıtlığı riski olduğunu doğrulamaktadır. Bunun nedeni, aktif maddelerin üretiminin büyük bir kısmının Çin'de gerçekleşmesidir. 

Bir sorun meydana gelirse, örneğin çıkarılabilen ara katmanlar gibi başka çözümler de olabilir. Şirketlerin genellikle çeşitli yerlerde üretim yaptıklarını söylüyor.

Bir alarm sistemi de vardır. İlaçlar Yasası'na göre, İsveç pazarında ürün satan şirketlerin, bir sıkıntı olabileceğine dair işaretler varsa, İsveç İlaç Ajansı'na en az iki ay önceden rapor vermeleri gerekmektedir.

Monica Lidberg, Cuma günü geç saatlere kadar kontrol ettim ve böyle bir belirti yoktu dedi.

Editör: İsveç Gündemi