Kanser olan kişilerin tedavi sonucu iyileşme oranlarında dünya genelinde artış yaşandığı tespit edildi. Uluslararası Concord 3 araştırmasına göre 2000 yılından bu yana kanser tedavisindeki gelişmeler, iyileşme oranlarının yükselmesini sağladı.
Sonuçları The Lancet adlı sağlık dergisinde yayımlanan araştırma için 71 ülkeden 322 kanser listesi incelendi. Araştırma gırtlak, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, akciğer, göğüs, rahim, yumurtalık, prostat, melanom, beyin, lösemi ve lenf gibi dünya genelinde kanser vakalarının dörtte üçünü oluşturan kanser türleri üzerinde yapıldı. Araştırmacılar 2000 yılından beri kanser vakalarını beşerli yıllara böldü; her beş yılda kanserli hastaların hayatta kalma sürelerinin arttığı gözlemlendi.

Ancak kanser vakalarına iyileşme oranları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. İyileşme oranlarının yüksek olduğu ülkeler ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Danimarka. Bu ülkede kanser tedavilerinde sağlanan başarı yapılan yeni yatırımlar, tedavi süreçlerinin hızlandırılması, bekleme sürelerinin kısalması ve hasta takibinin iyileştirilmesiyle açıklanıyor. Kanser tedavisinde ülkeler arasında yaşanan farklar hakkındaki en önemli örnek, çocuk yaşlarda görülen beyin tümörü tedavisinde yaşanıyor. Brezilya’da beyin tümörü görülen çocukların sadece yüzde 28.9’u hayatta kalırken, bu oran İsveç’te yüzde 80. 
Editör: İsveç Gündemi