Dünyada 500 binden fazla kişiyi öldüren COVID-19, büyük ölçüde akciğerleri etkileyen bir hastalık olsa da nörobilimciler ve uzman doktorlar, salgının beyin üzerindeki etkisinin ortaya çıkan kanıtlarının olduğunu ifade etti.

University College London (UCL) araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada, beyin fonksiyon bozukluğu, felç, psikoz ve deliryum olan 43 COVID-19 hastası tanımladı. Araştırma ile bilim adamları, koronavirüsten kaynaklanan beyin hasarı riski konusunda uyarıyorlar.

Çalışmaya öncülük eden UCL Enstitüsü'nden Michael Zandi, "Pandemiye bağlı büyük bir beyin hasarı görebiliriz. Bu 1918 İspanyol Gribi sonrasında, 1920 ve 1930'larda görülen ensefalit salgınına benzer bir şey olabilir" dedi.  

Kanada Üniversitesi'nden Adrian Owen, "Benim endişem şu: Şu anda COVID-19 ile milyonlarca insanımız var. Yıl içinde 10 milyon iyileşmiş insanımız varsa ve bu insanların bilişsel bozuklukları varsa ... O zaman bu onların çalışma ve günlük yaşam aktivitelerine devam etme yeteneklerini etkileyecek" dedi.

Nöroloji Dergisi 'Brain'de yayınlanan UCL çalışmasında, beyin iltihabı olan dokuz hastaya, sıklıkla çocuklarda görülen ve viral enfeksiyonlar tarafından tetiklenebilen akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) adı verilen nadir bir durum tanısı kondu.

AYDA 1'Dİ HAFTADA 1'E YÜKSELDİ

Ekip, genellikle ayda yalnızca bir ADEM hastası olan yetişkin bir hasta gördüklerini, ancak çalışmayı yürütürken bunun haftada bire yükseldiğini söyledi.

Çalışmaya önderlik eden Ross Paterson, "Hastalığın sadece birkaç aydır var olduğu göz önüne alındığında, COVID-19'un ne kadar uzun süreli hasar verebileceğini henüz bilemeyebiliriz. Erken teşhis hastanın sonuçlarını iyileştirebileceğinden doktorların olası nörolojik etkilerinin farkında olması gerekir" dedi.


Adrian Owen ise ortaya çıkan kanıtların, bu tür nörolojik ve psikiyatrik komplikasyonların ne kadar yaygın olduğunu değerlendirmek için ayrıntılı çalışmalara ve küresel veri toplama ihtiyacının altını çizdiğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi