Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni kanıtların, korona virüsünün hava aracılığı ile daha önce önerilenden daha fazla yaydığını itiraf etti.

Aynı zamanda, konuyu daha fazla araştırmak zorunda olmanın önemine vurgu yaptı.

İsveç Halk Sağlığı Genel Müdürü Johan Carlson konuya dair, "Açıkçası bir damla enfeksiyonu, ancak bazı durumlarda aerosol kontaminasyonunu anımsayabilir" ifadeleri kullandı.

Colorado Üniversitesi'nden kimyager Jose Jimenez'de DSÖ'ye yollanan mektubu imzalayanlardan biri, Jimenez, "Bu kesinlikle WHO'ya bir saldırı değil, itiraf etmelerini istediğimiz kanıtları yayınlamak zorunda olduğumuzu düşündüşümüz bilimsel bir tartışmadır" diyerek, DSÖ'nün yeterince açık davranmadığını ileri sürdü.

DSÖ, bilim adamlarının iddiaları "Göz ardı edilemez" diyerek haklılıklarını onayladı.

Dünya Sağlık Örgütü, yeni kanıtların korona virüsünün havadan daha fazla yayılmaya başladığını kabul ediyor, ancak aynı zamanda bunun daha fazla araştırılması gerektiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Enfeksiyon Önleme Departmanı'ndan Benedetta Allegranzi, Salı günü Cenevre'de konuya ilişkin, kesin bir cevap verilmeden önce daha fazla bilgi toplanması ve yorumlanması gerektiğini vurguladı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Carlson, mektubtaki bilgileri paylaşarak, "Bu konuda basit bir matematiksel hesap yok. Havadaki enfeksiyon bunu yönledirecek olsaydı, sadece bu odada tamamen farklı bir senaryo görecektik. Bu açıkça damlacıklar yoluyla bulaşan bir enfeksiyon. Ancak bazı durumlarda ve yerlerde boşluklar aerosol kontaminasyonunu anımsatan bir şey olabilir" şeklinde temkinli terimler kullanarak, "Ancak bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olarak, burada gerçek enfeksiyon yollarını araştırdığı ve yol göstericilik noktasında hedeflediği çalışmalar doğrudur" şeklinde yorumladı.

Bundan sonraki sürecin nasıl olacağına ve araştırmaların daha fazla bilgi doğuracağı belirtilerek, Covid-19'un bu anlamdaki bulaş durumu onaylanırsa ya da gerçek olduğu varsayılırsa riskin daha da büyük olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Editör: İsveç Gündemi