Her COVID dalgası, uzatılmış hizmetlerle mücadele eden sistemlere yeni zorluklar getirdi. Sistem baskıları, Üye Devletlerin, kronik hastalıkların teşhisi ve yönetimi de dahil olmak üzere temel sağlık önceliklerinden uzaklaştırdı. Avrupa'nın 1 numaralı ölüm nedeni kardiyovasküler hastalıktır (KVH) ve dikkatler COVID krizi nedeniyle başka yöne çevrildi. Bu, CVD'nin COVID'den etkilenen insanlar için daha kötü sonuçların açık bir göstergesi olmasına rağmen, aynı zamanda COVID'in önemli kardiyovasküler etkileri vardır.

Bugün KVH, AB'deki tüm ölümlerin %37'sine neden oluyor. CVD 60 milyon Avrupalının hayatını etkiliyor. Bu, Avrupa'nın 65 yaş altı kişilerde önde gelen ölüm nedenidir. Avrupa nüfusunun yaşlanması ilerledikçe, halk sağlığı yetkilileri tarafından yeni ve kararlı adımlar atılmadığı takdirde bu rakamların daha da artması bekleniyor.

Politika yapıcılar için bu, hem nüfus sağlığı hem de sağlık sistemleri üzerindeki etkisi için büyük bir endişe kaynağı olmalıdır. CVD, sağlık hizmetlerinin doğrudan maliyetleri ve ayrıca işgücünü erken terk eden kişilerin önemli üretkenlik kayıpları ve bakıcı desteğinin dolaylı maliyetleri de dahil olmak üzere, AB'ye her yıl 210 milyar Euro'ya mal olmaktadır.

Avrupa'nın 1 numaralı katili olarak sıralanmasına rağmen, CVD'yi önleme ve tedavi etme çabaları diğer hastalıkların gerisinde kalıyor. CVD odaklı halk sağlığı bilgileri ve farkındalığı artırmaya yönelik eylemler, diğer koşullara göre daha düşüktür. CVD'nin yüksek etkisine rağmen, riskleri konusunda kamuoyunun farkındalığı düşüktür. Bu, Avrupa'nın 2. ölüm nedeni olan kanserin tam tersidir. Burada paydaşlar kanser teşhisi, önlenmesi ve tedavisi hakkında çok sayıda bilgiye erişebilir. Bugün çoğu AB ülkesinde meme, serviks ve kolorektal kanserde tarama programları da dahil olmak üzere kanser girişimleri bulunmaktadır. Çok azının ulusal kardiyovasküler stratejileri vardır.

Kanseri Yenme Planı ilham verici, ancak kalp hastalığı ihtiyaçları temelde farklı

Kanseri Yenme Planı (BCP), en yaygın koşullara karşı dayanışmanın toplumu harekete geçirmeye teşvik edebileceğini göstermek için Avrupa'ya mükemmel bir başlangıç ​​noktası sağlıyor. Bulaşıcı olmayan hastalıkları (BOH) önleyen bazı faktörler hem kanser hem de KVH ile ilgilidir. Örneğin sigarayı bırakmak, şeker ve tuzları azaltmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak. Ancak CVD için bunlar buzdağının görünen kısmı. KVH sıklıkla obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi diğer kronik durumlarla paralel olarak mevcuttur. Birleşik koşulların paralel riski, büyük ölçüde artan risklere yol açar tehlikeye atılmış sağlık veya erken ölüm. Avrupa için etkili bir 'CVD'yi yenme' planı, odaklanmış bir yaklaşımı benimsemeli, KVH ve ilgili koşullarla yaşayanların temel dayanağının uygun tanımlama, yönetim ve tedavi olmasını sağlamalıdır.

Galvanizlenmiş bir Avrupa CVD topluluğuna doğru

2021, kardiyovasküler hastalık yükünü azaltmaya yönelik yeni girişimlerin başlatıldığını gördü. Örneğin, Avrupa Kardiyovasküler Sağlık İttifakı  (EACH), AB politika yapıcılarını bir AB CVD Planı geliştirmeye çağırıyor.

Ayrıca 2021'de, Avrupa Sağlık Forumu Gastein'daki bir oturumda, Avrupa için bir 'CVD'yi yenmek' planına doğru nasıl ilerleneceğini değerlendirdi. Önde gelen uzmanlardan oluşan bu grup, Avrupa çapında bir CVD planının unsurlarını tartıştı. Bu uzmanlar tarafından vurgulanan temel konular şunlardı:

- Sağlık sistemleri, odaklarını önce reaktiften önlemeye, sonra iyileştirmeye kaydırmalıdır.

- Eğitim ve farkındalık fark yaratacak; CVD kanserden daha ölümcül ama insanlar ondan daha az korkuyor.

- AB düzeyindeki CVD politikaları, insanları sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapma konusunda bilgilendirebilir.

- Araştırma, geliştirme ve yeni teknolojilere yapılan yatırımlar, KVH'ye bağlı ölümleri azaltmak için hayati önem taşımaktadır.

Benzer şekilde, DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü için Küresel Eylem Planı (NCD-GAP), odaklanmış bir KVH planının kavramsal temelini doğrudan desteklemektedir. Bununla birlikte, 2021'de Planın orta vadeli bir değerlendirmesi 74. Dünya Sağlık Asamblesi'ne rapor edildi, önemli sınırlamalar belirlendi ve Üye Devletleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) 3.4.1 hedefine ulaşmak için sürdürülebilir bir yola yerleştirmek için tavsiyelerde bulundu. 2030'a kadar.

Yakın zamanda Avrupa Komisyonu, genişletilmiş bir BOH girişimi (Birlikte Daha Sağlıklı) üstlenme planlarını duyurdu. 2022-2027 dönemini kapsayacak ve beş kolu içerecek: kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kronik solunum hastalıkları, zihinsel sağlık ve nörolojik bozukluklar ve sağlık belirleyicileri üzerine yatay bir dizi.

Birlikte Daha Sağlıklı girişimi sağlık topluluğu tarafından memnuniyetle karşılandı. BOH-GAP ara dönem incelemesi üzerinde düşünürken net olan şey, BOH yönetiminin belirli yönlerine net ve odaklanmış bir dikkat olmaksızın, hedef başarısının tehlikeye girebileceğidir. BCP'nin güçlü yönleri, kansere karşı hiçbir taş bırakılmaması için açık bir siyasi taahhütte bulunulmasıdır. BCP'nin kendisi, "kanserin neden olduğu acıyı azaltmak için Üye Devletlerin çabalarını destekleyecek, koordine edecek ve tamamlayacak somut, iddialı eylemler" içerdiğini belirtiyor . Aynı yaklaşım Birlikte Daha Sağlıklı içinde ele alınmalıdır. Avrupalıların sağlığını etkileyen diğer önemli bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında net ve odaklanmış dikkatin sağlanabilmesini sağlamaya yönelik bir girişim.

Avrupa nüfusu için KVH riskini azaltmak elimizde ve COVID, acilen harekete geçmemizi sağladı. Birlikte Daha Sağlıklı gibi girişimler, ilerleme kaydedilebileceğine dair bir umut ölçüsü verir. Ancak, başarıya ulaşmak için bu girişimler, KVH ile yaşayan (veya risk altında olan) insanlar için sağlık sistemlerimizi daha da güçlendiren, SKH hedeflerine yönelik gerçek ilerlemeyi kolaylaştıran siyasi taahhüt ve güçlü sektörler arası ortaklıklar gerektirir. Bir Gastein uzmanının sözleriyle: "Bunun söylenmesi bile inanılmaz; ancak bir numaralı ölüm nedeni politikanın ilgisini hak ediyor".

Editör: İsveç Gündemi