AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, araştırmacıların aşıyı rakip adaylar kadar etkili kılan bir ``"kazanan formül" bulduklarını söyledi.

Aşının İngiltere'de son dönemde yayılan yeni koronavirüs çeşidine karşı etkisi sorulan Soriot, "Şimdiye kadar aşının etkili kalması gerektiğini düşünüyoruz. Ama emin olamayız, bu yüzden bunu test edeceğiz." dedi.

AstraZeneca'nın geliştirdiği koronavirüs aşısının bu hafta İngiltere'de yetkili merci tarafından onaylanması bekleniyor.

Aşı yüzde 70 etkinliğe sahip

AstraZeneca aşısının, İngiltere ve diğer ülkelerde halihazırda dağıtılmakta olan Pfizer tarafından yapılan aşı kadar verimli olmayabileceği konusunda endişeler dile getiriliyor.

Kısmi sonuçlar, Pfizer ve Alman ortağı BioNTech aşısının koronavirüsten kaynaklanan hastalıkları önlemede yüzde 95 ve AstraZeneca'nın aşısının yüzde 70 etkinliğe sahip olduğunu gösteriyor.

Londra hükümeti, ilaç düzenleyicisinin AstraZeneca'nın üçüncü aşama klinik denemelerinden elde edilen nihai verileri gözden geçirdiğini duyurdu.

Aşıya perşembe gününe kadar onay verilebileceği ve aşının Ocak ayının ilk haftasında İngiltere halkına sunulmaya başlanabileceği belirtiliyor.

İngiliz yetkililer, koronavirüsün mutasyona uğrayan halinin vaka sayısının artmasında önemli etken olduğunu açıkladı. Ülkede yaklaşık nüfusun 43'ünü kapsayan en katı kısıtlamalar uygulanmaya başlandı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüs varyantının yayılmasıyla ilgili endişeler nedeniyle İngiltere'den seyahatleri yasakladı.

Bu arada İngiltere sağlık yetkilileri 24 Aralık'ta Pfizer aşısının ilk iki dozunun 600 binden fazla kişiye verildiğini kaydetti.

Editör: İsveç Gündemi