Astra Zeneca'ya göre anlaşma, tüm üye devletlerin aşıya salgın sırasında maliyet fiyatına erişmesini mümkün kılıyor. Anlaşma, kriz sırasında aşı dozlarının diğer Avrupa ülkelerine yeniden dağıtılması olasılığını da güvence altına alıyor.

Astra Zeneca CEO'su Pascal Soriot, "Avrupa Komisyonu ile yapılan bu ilk aşı anlaşması, onaylandıktan sonra milyonlarca Avrupalı'nın AZD1222'ye erişimini sağlayacak" dedi.

İlk teslimatın 2020'nin sonunda yapılması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu ile varılan anlaşma, Haziran ayında Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda liderliğindeki büyük AB ülkeleri ittifakıyla yapılan anlaşmaya dayanıyor.

Temmuz ayında yayınlanan potansiyel aşı testleri, tüm katılımcılarda covid-19'a karşı tolere edildiğini ve güçlü bir bağışıklık sistemi ürettiğini gösterdi. Birleşik Krallık, Brezilya ve Güney Afrika da dahil olmak üzere deneysel testler devam ederken, ABD, Japonya ve Rusya'da da testler planlanmaktadır.

AZD1222, Oxford Üniversitesi ve üniversite yan kuruluşu Vaccitech ile işbirliği içinde geliştirilmiştir ve şu anda dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle üç milyar aşı dozuna kadar teslimat kapasitesi oluşturmak için anlaşmalar yapılmaktadır.

Editör: İsveç Gündemi