Yan etkilerin ne olduğu henüz açıklanmadı ancak şirketin açıklamasında, "Güvenlik verilerini gözden geçirmek için çalışmalara ara verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

AstraZeneca şirketinin Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısı umut vaadediyordu ve aşının önümüzdeki aylarda hazır olabileceği yönünde açıklamalar yapılmıştı.

Avustralya Başbakanı Morrison da iki gün önce yaptığı açıklamada, aşının halka sunulmadan önce güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmasının yanı sıra zorunlu tüm yasal gereklilikleri karşılaması durumunda, ilaç firmalarıyla vardıkları 1,7 milyar dolarlık anlaşmalar kapsamında Avustralyalıların 2021’de Covid-19 aşısını ücretsiz yaptırabileceklerini duyurmuştu.

Morrison, Oxford Üniversitesinin geliştirdiği potansiyel yeni tip koronavirüs aşısını tüm vatandaşlarına ücretsiz ulaştırabilmek için, aşının üretim lisansının sahibi İngiliz-İsveç ortaklığındaki ilaç şirketi AstraZeneca ile anlaştıklarını 19 Ağustos’ta yaptığı açıklamada ilan etmişti.

Astra Zeneca, korona virüs aşı çalışmalarını bir denekte çıkan omirlik iltihaplanması nedeniyle durdurulurken, İsveçli uzmanlardan durumla ilgili değerlendirme geldi.

Aşı araştırmalarında deneklerden birinde çıkan omurilik sinir iltihabından nedeniyle çalışmaların yeniden gözden geçirmesine neden oluyor.

Profesör Matti Sällberg, "Bu olabilecek bir şey" diyor.

Birleşik Krallık'ta bir test gönüllüsü, Astra Zeneca'nın koronavin aşı çalışmalarına katılırken, potansiyel olarak açıklanamayan bir hastalıktan şikayet etti.

Şirket şu anda çalışmalarına ara verdiği son test dönemi olan 3. aşamadadır. Kişinin transvers miyelit geçirdiğinden şüpheleniliyor.

Hastada meydana gelen şeyin "Omurilikte meydana gelen bir çeşit iltihaplı hasardır" diyen Karolinska Institutet'te biyomedikal analist ve profesör olan Matti Sällberg, enfeksiyonlar, iltihaplar veya benzerlerinden kaynaklanabileceğini söylüyor.

Hastada görülen rahatsızlığın aşının bir yan etkisi olup olmadığını belirlemek için henüz çok erken.

Sällberg, "Açıktır ki, bu çalışmalarda olabildiğince aşı yaptığınız çok kişiyi, belki 10.000, 30.000 veya 50.000 kişiyi aşıladığınızda, bu tür bir şeyin aşılamadan tamamen bağımsız olarak gerçekleşmesi ortaya çıkabilir ve bu şaşırtıcı değildir" dedi.

"Bu dikkate alınmalı"

Matti Sällberg, aşı çalışmaları sırasında olası yan etkilerin bulunmasının nadir bir durum olmadığını vurguluyor.

"Bunu hesaba katılmalısınız. Aşı geliştirmede olan tam olarak budur. Bir şey olur ve araştırırsın. Aşı ile bağlantılı olduğu ortaya çıkarsa, tekrar düşünmeniz gerekir. Bunun olması bir tesadüfse, devam edersiniz. Bu şaşırtıcı ya da tuhaf değil" ifadeleri kullandı.

Bunun korona aşısıyla ilişkilendirilebilmesi ne kadar ciddidir sorusu üzerine Sällberg: "Şu anda cevap vermek mümkün değil. Milyonda bir veya on milyonda bir yan etki olabilir. Şu anda bunun hakkında hiçbir fikrimiz yok. Bunu araştırdıklarında ne çıkacağını bekleyip görmeliyiz" dedi.

İsveç, Astra Zeneca'nın aşısı için sipariş veren ülkelerden biri. Durdurmanın üretimi nasıl etkileyeceği hala belirsiz.

"Bu, aşının üretimini geciktirebilir ve ne kadar süre durduklarına bağlıdır. Umarım bu hiçbir şey değildir ve aşı ile bağlantılı değilse çok çabuk geçer" diyen  Matti Sällberg, daha sonra oldukça hızlı bir şekilde yeniden başlayabileceklerini söyledi.

"Yılın başına kadar aşının yetişeceğine inanıyorum" 

Matti Sällberg, verilecek araya rağmen yılın başında pazarda bir aşı olacağına inanıyor.

Sällberg, "Alışılmadık yan etkiler herkesin farkında olduğu şeylerden biri, bilmek istediğiniz şey, aşının aslında enfeksiyon ve hastalığa karşı nasıl koruduğudur. 3. aşama çalışmalarının amacı budur" yorumunda bulundu.

Astra Zeneca şimdi vakayı incelemek için bağımsız bir dış uzmanlar komitesi kurdu.

Görülen omirlik enfeksiyonunun "Aşı ile olası bir bağlantısı olup olmadığı veya bunun hastada altta yatan bir hastalığa bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır" diyen aşı koordinatörü Richard Bergström, böyle durumların bazen yaşanması muhtemeldir yorumunda bulundu.

Aşı Koordinatörü: Sistem çalışıyor

Richard Bergström, klinik çalışmaların duraklatılmasının yaygın olduğuna da inanıyor.

Bergström, "Bunun haber olmasını anlıyorum, hepimiz aşı bekliyoruz. Ancak bu normaldir ve sistemin çalıştığını gösterir. Kısayollar kullanmıyoruz ve bu aceleye gelen bir şey değil. Bu tam olarak normalde aşı ve ilaç geliştirme şeklimizde gerçekleşti" ifadeleri kullandı.

Bergström, çalışmaların devam edilebilecek olmasını umut verici olarak görüyor. Ancak İsveç, ek aşı aktörleriyle pazarlık yapıyor.

Avrupa Komisyonu AB için görüşmelere devam ediyor. Her ülke katılıp katılmayacağına karar verebilir. Toplamda yedi anlaşmamız var ve ilk Astra Zeneca, sonra neredeyse hazır olan altı tane daha alternatif aşı var diyen Richard Bergström, bunların hepsi farklı teknolojilere sahip farklı aşılar ve bunun kendimizi korumasını istiyoruz diyor.

Editör: İsveç Gündemi