Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Kalkınma Yardımı Komitesi'nin (DAC) başarısızlığı, ülkeler bağışlanan aşılar için standart bir fiyat üzerinde anlaşmaya çalışırken aylarca süren çekişmelerin ardından geldi. Çıkmaz, bağışçıların bağışlanan dozları kalkınma yardımı olarak rapor edebilecekleri anlamına geliyor.

OECD DAC Sekreterliği, bağışlanan her fazla aşı dozu için temel olarak 6,72 ABD doları kullanılarak, fazla aşı bağışlarının nasıl rapor edilmesi gerektiğine ilişkin bir kılavuz yayınlayacaktır.

AB ve üye ülkeleri bu fiyatı kullanırsa, bu, 2021 için bağışlanan aşı dozları için Resmi Kalkınma Yardımı'na (ODA) 1 milyar doların üzerinde tahsis edilmesine yol açabilir. Ancak, bağışçılar bunları başka bir fiyattan bildirmeye de karar verebilir.

2020'de AB'den gelen kalkınma yardımı, COVID-19 ile mücadele için aşı ve kişisel koruyucu ekipman bağışlama programlarının gücüyle %25'ten fazla arttı.

Sivil toplum grupları, dozların asla yardım amacıyla satın alınmadığından ve aşı stokunun Afrika'daki ve başka yerlerdeki gelişmekte olan ülkelerin insanlarını aşılama yeteneklerini engellediğinden, dozların kalkınma yardımı olarak sayılmaması gerektiğinden şikayet ettiler.

Avrupa Borç ve Kalkınma Ağı'nda Kıdemli Politika ve Savunuculuk Görevlisi Nerea Craviotto, "Açık gerçek şu ki, zengin ülkeler ihtiyaç duyduklarından daha fazla miktarda aşı satın aldılar ve bu fazla aşıların daha yoksul ülkelere bağışlanmasını yardım istatistiklerine dahil etmeyi planlıyorlar" dedi. 

Aşı bağışları sorunu, pandemi sırasında ana çekişme noktalarından biri haline geldi. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, AB'yi "aşı ırk ayrımcılığı" ile suçlayarak, zengin batı eyaletlerinde ve gelişmekte olan ülkelerde aşılanan insan sayısı arasında büyük eşitsizliklere yol açtı ifadeleri kullandı.

AB'nin ikinci en büyük bağışçı olduğu uluslararası aşı koordinatörü COVAX'a yapılan bağışlar da yardım olarak sayılacak. Ancak COVAX, şırınga sıkıntısı nedeniyle yeni aşı bağışlarını kabul edememesine neden olan bir finansman kriziyle karşı karşıya.

Bir grup sivil toplum örgütü ortak açıklamada, "ODA'nın yalnızca gelişmekte olan ülkelerdeki vatandaşlara COVID-19 aşıları, testleri ve tedavileri sağlamada değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin sağlık sistemlerini daha genel olarak desteklemelerini desteklemede hayati bir rolü var" dedi.

OECD DAC üyelerinin doğru olanı yapmalarının ve RKY'nin güvenilirliğinin daha fazla sarsılmamasını sağlamalarının zamanı geldi" diye eklediler.

Aşı konusunun önümüzdeki hafta Brüksel'de yapılacak AB-Afrika Birliği zirvesinde ele alınması planlanıyor. AB ülkeleri, aşılar için kısa vadeli fikri mülkiyet haklarından feragat edip etmeme konusunda hâlâ bölünmüş durumda olsa da, AB aşı paylaşımı ve bağışları konusunda yeni bir program sunmaya hazırlanıyor.

Zirvede ayrıca Afrika Aşı Üretimi Ortaklığını (PAVM) ve teknoloji transferini desteklemek için bölgesel eylemleri içeren Afrika'daki ilaç üretim kapasitesini genişletmek için 1 milyar Euro'luk bir girişimin başlatılması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi