Koronavirüs için sahte tedaviler denedikten sonra en az 800 kişi öldü ve 5.800'den fazla kişi hastaneye kaldırıldı.

Ölenlerin çoğu temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri içti, bunların içinde en absürt olan olayların başında deve idrarı ve inek dışkısı geliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, koronavirüs hakkında yayılan 2 bin 276 farklı söylentiyi incelediklerinde bunların 1.856'sı veya yüzde 82'si yanlış çıktı. Çalışmanın sonuçları American Journal of Tropical Medicine and Hygiene'da yayınlandı ve diğer şeylerin yanı sıra tedaviler ve aşılar hakkındaki yanlış bilgilerin ne kadar ciddi yaralanmalara yol açtığını da gösteriyor.

Virüs kadar hızlı yayılır

Korona ile ilgili yanlış bilgiler nedeniyle en az 800 kişi öldü ve 5.800'den fazla kişi hastaneye kaldırıldı. Araştırmaya göre yaklaşık 60 kişinin ilkbaharda en çok yayılan yanlış tedavilerden biri olan metanol veya dezenfektan içtikten sonra kalıcı olarak kör olduğu söyleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir pandeminin ardından infodem adı verilen yanlış bilgi, virüs kadar hızlı bir şekilde dünyaya yayıldı.

Araştırmaya göre en çok yanlış söylenti ve komplo teorisine sahip ülkeler Hindistan, ABD, Çin, İspanya, Endonezya ve Brezilya.

Araştırmacılar, Whatsapp'taki gruplara değil, yalnızca halka açık olan metinlere baktıkları için, çalışma her ülke için bildirilen sahte haber sayısını azaltmış olabileceğini de söylüyor.

Örneğin koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerden biri olan İran, araştırmalara göre çok yanlış söylenti dolaşıyor. Ancak ankette görünmeyen şifreli uygulamaları sıklıkla kullanan nüfus, infodem ile ilgili ölümlerden çok etkilendi. Çalışmada adı geçen 800 ölümün 100'ü İran'da yaşandı. Alkol tüketiminin yasak olduğu İran'da, alkolün virüsü öldürdüğü söylentileri üzerine birçok insanı metanol ve deterjan içmeye yöneltti.

İnek dışkısı ve deve idrarı

Çalışma, salgının patlak vermesinden bu yana gelişen bir dizi söylenti ve komplo teorisi listelendi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Nisan ayında düzenlediği basın toplantısında korona ile mücadelede vücuda dezenfektan enjekte etmekten bahsetmesinin ardından, ağartıcı ve yüksek oranda alkol içme önerisi orman yangını gibi yayıldı. Benzer şekilde Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko bu baharda votka ve sauna banyolarını tavsiye etti.

Hindistan'da, inek dışkısı ve idrarı çayla içerseniz virüsü öldürür şeklindeki yanlış bilgi birçok insanın buna yönelmesine neden oldu. Suudi Arabistan'da, limon ile karıştırılan deve idrarının çare olduğu söylenen başka bir varyant daha var. Ayrıca, bir diğer yanlış bilgilerden biri de doğal antibiyotik olarak bilinen ve koronavirüse iyi geldiği düşünülen yanlışlardan biri de sarımsak yemek.

Araştırmayı yapan araştırmacılara göre tüm iddialar ciddi sağlık riskleri oluşturabilir.

Komplo teorilerinin çoğu zaman olduğu gibi, birçoğunda politik sesler vardır. Ortadoğu'da, İran kültürünü yok etmek amacıyla virüsün arkasında Trump olduğuna dair söylentiler dolaşıyor. Çin hakkında Yahudi karşıtı komplolar ve ırkçı teoriler de ortaya çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde milyarder çift Bill ve Melinda Gates sıklıkla fail olarak görülüyor. Yaygın bir teori, virüsü para kazanmak için yarattıklarıdır. Amerikan halkının yüzde 28'i Bill Gates'in insanlara mikroçip takmak için çıkardığını ve aşılama yöntemiyle insanlara cip takacağına inanıyor. Cumhuriyetçiler arasında, yüzde 44 kadarı bu görüşün doğru olduğuna inanıyor.

Editör: İsveç Gündemi