Sürü bağışıklığı konusunda 22 araştırmacı: "Gerçekçi olmayan bir stratejidir" dedi.

Sürü bağışıklığı tehlikeli ve gerçekçi olmayan bir korona stratejisidir diyeren araştırmacılar, "İnsanların ölmesine izin vermek yerine, etkili tedaviler ve aşılar kullanılıncaya kadar insanları hayatta tutmalıyız" dedi.

Birçoğu daha önce halk sağlığı otoritesinin korona stratejisiyle ilgili daha önce yayınlanan tartışma makalesine katılan 22 araştırmacı, Dagens Nyheter'in tartışma sayfasında sürü bağışıklığı elde etme fikrini eleştiren araştırmacılar bu stratejilerin insanları yaşatmadığına dikkat çekerek eleştirdi.

Sürü bağışıklığı, popülasyonun en az yüzde 50 ila 70'i ya hastalığa sahip olarak ya da aşılama yoluyla bağışıklık kazandığında ortaya çıkar.

Araştırmacılar, diğer ülkelerden yapılan çalışmaların sürü bağışıklığı elde etme ve buna güvenmenin "gerçekçi olmayan ve tehlikeli" olduğuna dair karanlık bir resim verdiğine inanıyorlar.

22 araştırmacı, "Mümkün olduğunca, birçok tıbbi testin sonuçları değerlendirilip uygulanmaya başlanana kadar insanları hayatta tutmaya çalışmalıyız."

"İç karartıcı rakamlar"

Halk Sağlığı Kurumu, stratejinin sürü bağışıklığı olmadığını defalarca belirtmesine rağmen, araştırmacılar tonun son haftalarda değiştiğine inanıyor.

Dahası, araştırmacılar, yapılan birkaç test göz önüne alındığında İsveç'in sürü bağışıklığından uzak olduğuna inanıyor ve bu nedenle biz ve ciddi şekilde etkilenen diğer ülkelerin ne kadar yakın olabileceğini sorguluyor.

Araştırmacılar, eleştirilerinde, diğer şeylerin yanı sıra, nüfusun nispeten düşük bir kısmının yeni koronavirüs için antikorlara sahip olduğu tespit edilen Belçika ve Hollanda gibi ciddi etkilenen ülkelerdeki antikor testlerine atıfta bulunuyorlar.

Araştırmacılar, "26 Nisan'da Belçika'da milyon kişi başına 619 kişi öldü "neredeyse İsveç'in iki katı" ve yine de sadece yüzde altısının antikor taşıdığı bulundu."

"Bunlar, sürü bağışıklığını umut edenler için bunaltıcı rakamlar."

Araştırmacılar ayrıca, Belçikalı çalışmasından sorumlu olan ve sürü bağışıklığının çözüm olmayacağına inanan epidemiyolog Pierre van Damme'ye de atıfta bulunuyorlar.

"Avrupa çapında bunu biliyorsunuz. Salgın başka bir şekilde yenilmelidir."

Araştırmacıların daha fazla antikor oranına sahip insanlarda gösterdiklerine inandıkları çalışma New York'tan geliyor.

Orada, test edilenlerin yüzde 21'inde antikorlar bulundu. Ancak araştırmacılar, şehir nüfusunun yüzde 0.24'ünün covid-19 nedeniyle öldüğüne göre rakam yüksek.

FHM: Sürü bağışıklığı stratejimiz değil

Ulusal Sağlık Otoritesi'nin Perşembe günkü günlük basın toplantısında, laboratuvar bakteriyel gözetim başkanı Sara Byfors, İsveç stratejisinin enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmadan sürü bağışıklığına ulaşmak için bir yol olmadığını söyledi.

"Sürü bağışıklığı çabaladığımız bir şey değildir, ancak hastalığa ne kadar çok insan yakalanırsa, o kadar az yayılabilir" ifadeleri kullandı.

Ancak can kayıplarıyla ilgili rakamlar incelendiğinde: İsveç'te nüfus sayısına göre toplamda en çok can kaybı veren ülkeler arasında zirvede bulunuyor. Bir milyon başına yaklaşık 352 can kaybı yaşanan İsveç, bu yönüyle oldukça dikkat çekiyor.

Editör: İsveç Gündemi