Havalar ısınıyor, bu da virüsün daha da yavaşlayacağı ve bunun bir nedeninin de insanların daha çok açık havada olmasına bağlıyor.

Halk Sağlığı Kurumu, Covid-19'da ölümlerin raporlanmasında bir birikme olduğunu, can kayıplarının sisteme giren sayılardan daha fazla olduğunu belirtti.

Bugün günlük güncellemede beş yeni ölüm bildirildi.

Tegnell: "Bu başından beri söylediğimiz gibi, günlük rakamların anlamsız olduğunu gösteriyor. Gerçek ölüm sayılarının doğru bir şekilde yansıtılması için geriye doğru bakmanız gerekiyor" diyerek doğru sayıların biraz daha uzun sürdüğünü ifade etti.

Devlet epidemiyoloğu, ortalama ölüm oranının günde 70-75 olduğunu, ancak son iki haftada "çok açık bir düşüş eğilimi gösterdiğini" belirtti.

Halk Sağlığı Kurumu'nun son haftalık raporunda, İsveç'teki yayılmaya ilişkin neredeyse tüm sürveyans sistemleri bir düşüşe işaret ediyor. Yoğun bakım için başvuranların sayısının da azaldığı bildirilmektedir. Ancak, covid-19'daki ölüm sayısı eğilimi hakkında hiçbir tahmin yapılmamıştır.

Anders Tegnell, genel olarak olumlu mesajın virüsün yayılma olasılığının bu yaz yavaşlayacağı yönünde görülmesi diyerek: "Modellerimiz bu şekilde görünüyor, bağışıklık popülasyonun geniş kesimlerinde hızla artıyor ve havalar ısınıyor, bu da virüsün büyüdüğü ve daha kötü yayıldığı ortamda insanların daha fazla olacağı anlamına geliyor" ifadeleri kullandı.

Stockholm Üniversitesi profesörü Tom Britton'un matematiksel bir modeli, Stockholm'ün Haziran ayı ortasında sürü bağışıklığına ulaşabileceğini gösterdi. 

Anders Tegnell'e sürü bağışıklığının ne zaman pratik önemi olabileceği soruldu.

Tegnell: "Bağışıklığın pratik önemi zaten var. Bu seviyeleri düşürmeye yardımcı olan odur. Her şeyde çok önemli bir faktördür" diyerek, bu hastalığı tamamen durduracak bir sürü bağışıklığına ne zaman kavuşulacağı konusunda emin değilim dedi.

Eski Başbakan Carl Bildt'in sert eleştirisi sorulan Anders Tegnell, eleştiri hakkında yorum yapmak istemezken, "politikacıların uğraşması gereken politik bir yorum" ifadesi kullandı.

Editör: İsveç Gündemi