İzlanda, Norveç ve Slovenya, halihazırda tüm COVD-19 kurallarını kaldırmış olan AB/AEA ülkelerinden sadece birkaçıdır.

İzlanda artık, geldiklerinde bir aşı, iyileşme veya test sertifikası ibraz etmelerine gerek kalmadan, menşe ülkelerinden bağımsız olarak tüm yolcuların girişine izin vermektedir. Buna ek olarak, İzlanda makamları da tüm yerel önlemleri kaldırdı, bu da gezginlerin artık herhangi bir kurala uyması gerekmediği anlamına geliyor.

Benzer şekilde, Norveç ve Slovenya artık herkesin kısıtlamasız girişine izin veriyor. İki ülke de yerel COVID-19 önlemlerini kaldırdı.

Bu üç ülkenin dışında Macaristan, İrlanda ve Romanya da giriş kısıtlamalarını kaldırmıştır. Artık aşılanmamış, iyileşmemiş veya test edilmemiş olanlar da dahil olmak üzere tüm yolcuların girişine izin veriyorlar.

Diğer ülkeler hala giriş kurallarını yürürlükte tutuyor olsa da, çoğu önlemlerin bazılarını hafifletti.

Avusturya, tüm yurt içi COVID-19 önlemlerini 5 Mart'ta kaldırdı. Artık herkes geçerli bir geçiş kartına sahip olmak zorunda kalmadan farklı halka açık yerlere, etkinliklere ve etkinliklere katılabilir.

Fransa ayrıca sağlık kartı şartını da kaldırdı. Gezginlerin yanı sıra ülke vatandaşları da artık kısıtlamalara tabi olmadan farklı yerlere erişebiliyor.

Diğerlerinin yanı sıra Yunanistan, İtalya, İspanya, Finlandiya ve Çekya gibi diğerleri de giriş ve iç kurallarını gevşetti.

Şu anda uygulanmakta olan hafifletilmiş kurallar dikkate alındığında, çoğu kişi COVID-19 pandemisinin sonunda sona erdiğini varsaymıştır.

Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) AB bölgesi için COVID-19 olay yöneticisi Dr Catherine Smallwood öyle düşünmüyor. Euronews'e konuşan Smallwood, mevcut durumu pandeminin sonu olarak adlandırmayacağını söyledi.

Smallwood, virüsün ilk aşamalarında olduğu gibi ciddi sağlık sorunları yaratmasa da henüz aramızda yokmuş gibi davranamayacağımızı belirterek, herkesin en azından virüsten korunma gibi temel kurallara uyması gerektiğini öne sürdü.

Böyle bir beyan, AB'de, özellikle Almanya'da ve ayrıca Çin ve Güney Kore gibi birkaç Asya ülkesinde enfeksiyon vakalarının artmasını takip ediyor.

Almanya, pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek enfeksiyon oranlarından bazılarını kaydetti. Ülke geçen hafta rekor seviyeye ulaştı. 17 Mart'ta Alman makamları, ülkenin 294.000'den fazla yeni enfeksiyon vakası kaydettiğini açıkladı.

İsveç'te pandemi sürecinde genellikle daha az kısıtlamalar uygulayan ve sürü bağışıklığı olarak adlandırılan hafif kısıtlamalarla süreci devam ettirdi. Mart ayından itibaren uluslararası boyutta ülkeye girişlerde bazı kurallarını hafifletti ve ülke içinde neredeyse tüm kısıtlama tavsilerini bıraktı.

Editör: İsveç Gündemi