Uyarı, aralarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuk Fonu (UNICEF) ve Küresel Aşı İttifakı'nın da (GAVI) bulunduğu çok sayıda uluslararası sağlık kuruluşu tarafından ortak açıklamayla duyuruldu.

Ortak açıklamada, "Rutin aşılama sisteminin kesintiye uğraması nedeniyle dünya genelinde on milyonlarca çocuk difteri, kızamık ve çocuk felci gibi aşı ile önlenebilir hastalıkların riski altında olabilir. Veriler, rutin aşılama faaliyetlerinin en az 68 ülkede büyük ölçüde engellendiğini ve bu ülkelerde yaşayan 1 yaşın altındaki yaklaşık 80 milyon çocuğu etkilemesinin muhtemel olduğunu gösteriyor." denildi.

Seyahat kısıtlamaları, aşı teslimatlarındaki gecikmeler, ebeveynlerin koronavirüs korkusu nedeniyle evlerinden çıkmaması ve mevcut sağlık çalışanlarının eksikliği gibi sebeplerin ötürü 1970'lerde bu yana ilk kez eşi benzeri görülmemiş bir kesinti yaşandığının altı çizildi.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, "Koşullar bazı aşılama çabalarını geçici olarak durdurmamızı gerektirse de, bu aşılar mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamalı. Bir ölümcül salgını diğeriyle değiştirme riskiyle karşı karşıyayız." diye konuştu.

Bu arada Reuters'ın haberine göre Global Aşı Zirvesi 4 Haziran'da başlayacak.

BM kurumları ve diğer uluslararası kuruluşlar, zirvede ülkelerden aşılama konusunda daha aktif rol almasını isteyecek.

Editör: İsveç Gündemi