İnsan yaşamı için anahtar sözcük, ‘enzim’ ise, küresel ölçekte ekonomik krizin anahtar sözcüğü de ‘bilgi’dir.


Eğer bu gün değişen dünya dengeleri içerisinde var olmak istiyorsanız, bilgiyi üretmenin yollarını bularak pazarlamasını da iyi bir şekilde yapmak gerekiyor.


İşte İsveç, günümüzdeki bu değişimi en iyi okuyabilen ülkelerin arasında gelirken, patent üretiminde de dünyanın dev ülkeleri ile boy ölçüşe bilmekte. 

Dünya Fikri Haklar Örgütü’nün son yayınladığı rapora göre, dünya genelinde en çok patent başvurusu yapan ülkelerin arasında İsveç ilk 10’a giriyor. Günümüzde gelişmiş ülkelerin ayakta kalabilmesi için çok yüksek zekâ ve eğitim düzeyinde insana sahip olması gerekir.


Eğitilmemiş ya da eğitilmiş ama işsizliğe terk edilmiş, en kötüsü de dünyadaki teknolojik ve bilimsel gelişmelere ilgi duymayan ve slogan savaşları ile uğraşan insanların arasından yeni buluşçular çıkmaz. Genelde buluşçu toplumlar refah seviyesi ve yaşam standardı yüksek olanlardır. Buradan baktığımız zaman dünyada patent denince ilk akla gelen ülkelerden birininde  de İsveç olduğunu anlayabiliriz.


Kişi başına düşen geliri en yüksek olan ülkeler aynı zamanda buluşçular cennetidir. Eskiden sokak arasında iyi futbol oynayanlara ‘’Anan seni topçu mu doğurdu? derlerdi ya! Sanki bu ülkede yaşayan insanlar doğuştan potansiyel buluşçu.


Dünyada 80-100 milyonluk birçok ülkenin doğru dürüst bir markası yokken, 10 milyonluk İsveç’in onlarca markası vardır. Ay geçmiyor ki İsveçli bilim adamları bir buluş yapmasın.  Her gün 200 bin kişinin gelip geçtiği Stockholm tren garında (T-CENTRALEN) insanların ağzından çıkan buhar ısısını bir yerde depolayarak, kalorifer ve sıcak suları ısıtmakta kullanacaklar. 


Stockholm’ün merkezinde bulunan mahalle evlerinde  denemeler başladı. 5 yıl içinde bütün Stockholm’ü bu şekilde ısıtmayı düşünüyorlar. 


Sigara dumanı içmeyen insanlara zarar verdiği için İsveç yıllar önce dumansız nikotin olan snusu icat etti. Diğer İskandinavya ülkelerinin vatandaşları da snusu kullanabiliyor. Buradan İsveç ciddi para kazanıyor. 


Geçen sene snusun diğer Avrupa ülkelerinde satılması içinde AB Komisyonuna bir önerge verdi. AB komisyonu önergeye karşı çıkarak snusun Avrupa ülkelerinde satışına izin vermedi. Ama İsveç lobisi pes etmedi. Yeni önergelerle snusun diğer AB ülkelerinde satışına izin çıktı.


İsveç snusun  sadece patent satışından ilerki zamanlarda milyarlarca dolar kazanacaktır...


Sonuç olarak şunu belirteyim ki, İsveç, gelişmiş batı ülkeleri gibi beyinle kurduğu düzen 80 yılda en son noktaya çıktı.


 Ve son 10 yıldır da bir düşüş başladı. Düşüşü yavaşlatmak ya da tepede kalabilmek için bilgi çağının bütün argümanlarını kullanmaya çalışıyor. İnşallah sonuç, İsveç’te yaşayan bütün toplumlar için hayır olur…