Kulu’da bulunan İsveç Fahri konsolosluk binasındaki Kulu’dan İsveç’e işçi göçünün 50. yıl anısına düzenlenen fotoğraf sergisine İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlunt, İsveç’in Fahri konsolosu Erdal Akdeve, Kaymakam Hüseyin Avcı, Garnizon komutanı Mikail Arıkan, Belediye başkanı Ahmet Yıldız, Emniyet Müdürü Erdinç Gürkan, Yurtdışı Türkleri ve akraba toplulukları uzmanı Nazlı Ceren Akçay ve vatandaşlar katıldı.


Büyükelçi Wahlunt, İsveç fahri konsolosu Erdal Akdeve’yi makamında ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulunup istek ve dileklerini dinledi. İsveç’te yaşayanların Kulu’da yapılması gereken iş ve işlemlerinde özellikle alınması gereken vize müracaatlarında kolaylıkların sağlanması ve her iki ülke arasındaki yakınlaşmanın ve birlikte gereken çalışmaların yapılması hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Resepsiyonda Konuşma yapan Fahri Konsolos Erdal Akdeve, İsveç’in yaklaşık 9 milyon nüfusunun olduğunu belirterek bu nüfusun 200 farklı ulustan oluşan % 14 ü İsveç dışında doğmuş bireylerden oluştuğunu belirtti. Akdeve, son 20-30 yıl içerisinde homojen bir yapıda "çok kültürlü" bir topluma dönüşen İskandinav ülkesi göçmen politikalarını "eşitlik" dayanışma ve başka kültürlere saygı üzerine kurulmuştur.

Vatandaşlık hakkının diğer Avrupa ülkelerine göre en kolay elde edildiği ülkelerden biri olan İsveç, yabancı uyruklu vatandaşlarını kendi refah sistemine dahil etmek ve fırsat eşitliği sağlamayı ilke edinmiş görünmektedir. 38 ülke içerisinde katıştırıldığında Avrupa’da göçmenler için en iyi ülke olarak konumlandırılmaktadır.

İsveç’te göçmen uyum politikaları üç farklı evrede gelişim göstermiştir. Asilimasyon evresi 1945-1964 dönemi, çok kültürlülük yaklaşımına hazırlık evresi 1965-1975 dönemi, çok kültürlülük evresi de 1975 sonrası olduğuna değindi.


Büyükelçi Lars Wahlunt ise Kulu’da kutlanan İsveç’e göçün 50. yılı kutlamalarına katılmaktan memnunluk duyduğunu belirtti. Wahlunt, göç anısına düzenlenen resim sergisini tek tek gezerek bilgi alınmasının ardından Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'ı makamında ziyaret etti. Belediye başkanı Büyükelçiye göç anısına yazılan kitap ve kahve takımı hediye etti. Büyükelçi Wahlunt’ta Başkan Ahmet Yıldıza hediye paketi verdi. Kulu’ya has düden gölünde yaşayan Flamingoları ve Düden gölünü yakından görmek istemesi üzerine göçe incelemeler yapan Büyükelçiye göl ve yaşayan göçmen kuşlar hakkında bilgi verildi. Daha sonra Misafir Büyükelçi Ankara’ya döndü.

KULUNUN SESİ GAZETESİ
Editör: İsveç Gündemi