Kulu hakkında yaptığı araştırmalarla tanınan Tarihçi Devrim Sönmez bu kez de Aftakafası'nı ele aldı.İlçede unutulan ve gizli kalan bir çok konuyu aydınlatan Sönmez, Atkafası hakkında önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
KÖYDE AT YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILMIŞ
Köyün isim hikayesi hakkında açıklamalarda bulunan Sönmez, "Kulu'nun Yeşilyurt köyündeki çeşme üzerinde Roma dönemine ait bir 'Atkafası' kabartması vardı. Bu Atkafası motifi, köyün adının kaynağını oluşturdu ve köye Atkafası adı verildi. Eskiden bu köy Haymana'ya bağlıydı. Köye 1954 yılında ilçe statüsü kazanan Kulu'ya bağlandı. Köy katipliği yapmış ve bölgeyi iyi tanıyan yaşlı insanlar ile yaptığımız görüşmelerde, bu köyde tesadüfen yapılan kazılarda oldukça fazla at iskeletleri bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır. Roma döneminde buralarda hara adı verilen at yetiştirme çiftliklerinin olduğunu tahmin etmekteyiz. Ayrıca Osmanlı döneminde bu bölgede Atçeken Türkmenleri, her yerde aranan ve soylu atlar yetiştirmişlerdir. Köyün adı 1968 yılında Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir" dedi.
'BENİM ATKAFALI HEMŞEHRİLERİM'
Köyün çeşitli esprilere de konu olduğunu belirten Sönmez, şunları söyledi: "Ayrıca Kulu ve çevresinde Atkafası köyü adı ile ilgili bir söylence de anlatılmaktadır. Necmettin Erbakan veya Süleyman Demirel olduğu ileri sürülen bir siyasetçi köy gezileri sırasında Atkafası köyünü kısa süreli ziyaret eder ve 'Benim Atkafalı hemşerilerim' diye köylülere hitap eder. O gün bugündür bu olay Kulu çevresinde espiri konusu olagelmiştir."
KERİM ATICI /MERHABA HABER
Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2016, 13:49
mrh. BU bilgiler yüzeysel ve dogru degilimdir ve bilimaellikten de uzaktir. Osmanli Salnamelerine bakarsaniz dogru bilgilere ulasabilirsiniz. slm