Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Murat Tütüncü, yaptığı açıklamada, “Kulu’da bulunan bilhassa başta Atatürk Caddesinde bulunan çok miktardaki başı boş köpekler hakkında, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız proje üzerine ilk kez bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Yaşa-Yaşat adını verdiğimiz bu projemiz Şubat 2015’te hazırlanarak Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Yıldız’la paylaştık” dedi.
Projenin ayrıntıları hakkında da bilgi veren Dr. Tütüncü, “Sokak köpeklerini kısırlaştırma, sokak köpeklerinin kısırlaştırma, aşılama ve yaşatma basamaklarından oluşmaktadır. İlçemizde köpek saldırılarının olmayacağı, sakin ve dost köpeklerin bizi koruyacağını amaçladık. Kısırlaştırma köpek populasyonunun kontrolü için en insancıl çözümdür. Şu anda köpeklerden tamamen arındırılması mümkün değildir. Bugün kapsamlı bir çalışma ile tüm köpekler yakalanıp götürülse, 3 gün sonra boşalan bölgeler komşu ilçelerden gelen aç ve susuz yabancı köpekler tarafından doldurulacaktır ve bu köpekler daha saldırgan olacaktır. En doğru çözüm, etkin bir kısırlaştırma ile saldırgan köpeklerin toplanıp, ilçemizin bilinen, aşılı, sakin köpeklerinin olmasıdır. Kısırlaştırılıp tekrar alındığı ortama bırakılan sahipsiz hayvan ortama alışkın olduğu ve ilçe halkı tarafından da sahiplenildiği takdirde ortama yabancı köpekleri sokmayacak ve bizleri koruyacaklardır” diye konuştu.

“BESLENME NOKTALARI OLUŞTURULACAK”

Proje kapsamında ilçeden belediye gözetiminde toplanacak köpeklerin Konya’daki barınağa götürülerek kısırlaştırılacağını ifade eden Tütüncü, “Aşıları ve bakımları yapılan köpekler bir süre barınakta tutulacaklar ve sakin olanları gene belediyemiz gözetiminde alındıkları bölgeye bırakılacaklar. Bu sirkülasyona ara verilmeden devam edilecek. Kısırlaştırılıp, aşıları tamamlanmış ve sakin köpeklerin halkımız apartman sakinleri tarafından sahiplenmesi ve köpeklerin bulundukları ortamı sahiplenmesi sağlanacak ve böylece bu köpekler yabancı, saldırgan köpeklerin bölgeye girmesini engelleyecek. Projenin ikinci aşamasında belediye ile birlikte belirlenecek bölgelerde beslenme noktaları oluşturulacak. Okullarımızda ve derneğimizde hayvan sevgisi, hayvanlarla birlikte yaşam gibi konularda seminerler ve bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Broşürler dağıtılacak ve afişler asılarak bilgilendirme yapılacak Hayvanların sahiplendirilmesi hususunda internet sayfamızda bir bölüm oluşturulacak” ifadelerini kullandı.
Dr. Tütüncü vatandaşlardan beklentilerini de şu şekilde sıraladı; “Kısırlaştırılan, aşılanan ve bakımları yapılan sakin köpeklerin sahiplendirilmesi konusunda destek olabilirsiniz. Bu köpekler için yemek ve su sağlayabilirsiniz. Çevredeki esnaflarla veya çalıştığınız iş yerlerinde lokantalarla görüşerek atık yemeklerin bu proje kapsamında alınmasını sağlayabilirsiniz. Köpeklerin yakalanması konusunda yardımcı olabilirsiniz. Projeye maddi destek olabilir veya proje için kaynak bulmada yardımcı olabilirsiniz. Sizler ortamda kendi gruplarınızla paylaşımda bulunabilirsiniz. Hepinizden sorunun değil, çözümün parçası olmanızı bekliyoruz.”
Editör: İsveç Gündemi