År 1964 reste fyra personer från Konyaförorten Kulu till Sverige för att arbeta. Det blev starten för en kärlek som fortfarande lever. Då Sverige blev väldigt omtyckt av de som flyttade hit har emigrationen bara fortsatt. Enligt Kulus borgmästare har hittills 50 000 Kulu-bor bosatt sig i Sverige och 40 000 av dem har svenskt medborgarskap. En stor del av dessa bor i Stockholm. Nio av tio turkar i Sverige kommer från Kulu.

Kulubornas kärlek till Sverige är så stor att de till och med namngett förortens största park efter Olof Palme, Sveriges legendariske statsminster som mördades för 30 år sedan. Det finns dessutom en berömd restaurang i staden som kallas "Sverige-restaurangen".

Eftersom de flesta Kulubors släktingar och vänner bor i Sverige så gör även de förberedelser för att kunna flytta dit. De följer allt som händer i Sverige och förbereder sig mentalt för att bo där. Situationen är inte annlrunda i Sverige. Dagordningen för Kuluturkarna här består av Turkiet, Sverige och Kulu.

Kuluturkarna har utmärkt sig genom att vara arbetsamma och har sedan de bosatt sig här i Sverige öppnat eget och bidragit med pengar både åt ekonomin i Sverige och Turkiet. Under de fyrtio år som de bott i Sverige har de inte brutit sina band med hemlandet. De bhar skickat uppemot 20 miljoner dollar i investeringar till Kulu, enligt myndigheterna. I Sverige driver de många restauranger och företag inom städ- och livsmedelsbranschen. Ett annat bevis på Kuluturkarnas framgång i Sverige är Muharrem Demirok, med rötter i staden, som nu är centerpartistiskt kommunalråd för Sveriges femte största stad Linköping.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Kulu under valrörelsen 2010. Han blev förmodligen överraskad av den tillgivenhet folket visade honom under sitt besök. Reinfeldt promenerade runt på gatorna i Kulu och talade även till folket från kommunhuset i hopp om att kunna samla röster. Så vitt jag vet är det första gången som en sittande statsminister besöker ett annat land för att värva röster.

Kuluborna har nått toppen i det svenska samhället genom att jobba hårt. De har blivit som en bro mellan Turkiet och Sverige. "Vi är turkar och muslimer, men samtidigt är vi svenska medborgare. Dessa tre egenskaper ger oss kraft och styrka. Vi är inte ett folk som är fastklämt mellan två kulturer", säger de.

http://www.newsmill.se/node/44201

Editör: İsveç Gündemi