Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisinin azınlık koalisyonunun iktidarda olduğu Avrupa Birliği (AB) ülkesi İsveç'te 9 Eylül'de düzenlenecek genel ve yerel seçimler için geri sayım sürüyor.

İsveç'te 50 bine yakın Kululu bulunması ve bunun 40 bine yakının İsveç vatandaşlığına sahip olması nedeniyle partiler her seçimde olduğu gibi bu seçimde de Kulu'da aktif seçim kampanyası yürütecek.

İsveç'te sağ Liberal Merkez Partisinden ilk defa birinci sırada milletvekili adayı gösterilen ilk Türk kökenli siyasetçi 35 yaşındaki Mikail Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerde İsveç dışında oy kullanılabilinecek en ilginç noktanın memleketi Konya'nın Kulu ilçesi olduğunu söyledi.

- " İsveç dışında çok ilginç bir seçim çalışması olacak"

Seçimlere iki hafta kala Kulu'daki İsveç Fahri Konsolosluğuna sandık kurulacağı bilgisini veren Yüksel, şunları kaydetti:

"Kulu'da 18 Ağustos gibi sandık kurulacak. Tarihin hem Kurban Bayramı'na denk gelmesi hem de birçok emekli Kululu hemşehrimin Kulu'da tatilini geçirmesi nedeniyle 10 bine yakın İsveç vatandaşı Kululunun ilçede olacağını tahmin ediyoruz. Bu yüzden de parti adına ben Kulu'da aktif seçim çalışması yapacağım. Partinin amblemi ve benim posterlerim Kulu sokaklarına asılacak. Seçmenden oy isteyeceğiz. Zannedersem diğer partilerde Kulu'ya gelip seçmenden oy isteyecek ve İsveç dışında çok ilginç bir seçim çalışması olacak."

İsveç'te yaşayan bütün Türkiye'den seçmenlerin oyuna talip olduğunu söyleyen Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başta hemşehrilerim olmak üzere İsveç vatandaşı bütün Türklerin oyuna talibim. Bu seçim çok önemli. Zira yabancı karşıtlığı ile bilinen aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin, anketlerde oylarını yüzde 15'ten yüzde 20'lerin üzerine çıkardığı gözleniyor. Bu parti önemli başarı elde ederse İsveç'te yaşayan göçmenler için tehlike çanları çalmaya başlar. Bu yüzden özellikle göçmen kökenli seçmenler seçimlere katılıp oylarını kullansın."

- Kululu üç milletvekili adayı

Öte yandan eylüldeki seçimlerde Mikail Yüksel dışında Kulu kökenli iki milletvekili adayı daha bulunuyor.

Sağ Liberal Merkez Partisi Östergötland bölgesi ikinci sırada Muharrem Demirok ile Sosyal Demokrat Partisinin 10. sıradan Stockholm adayı Sultan Kayhan seçimlerde yarışacak.

Konya'nın Kulu ilçesi İsveç'e verdiği göçler nedeniyle bu ülke siyasetinde önemli yer tutuyor.

2014 yılındaki seçimler sırasında da Kulu'da sandık kurulmuş ve partiler ilçede aktif çalışma yapmıştı. 2009'da ise dönemin İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld, Kulu'yu ziyaret ederek seçim çalışmalarını ilçede başlatmıştı.

MİKAİL YÜKSEL İSVEÇ GÜNDEMİNİN SORULARINI YANITLADI

Size kimler oy kullanabilecek?

Bana İsveç'in her bölgesinden partimizin İsveç genel listesinde(hela landet) 5. Sıradaki adımı işaretleyerek veya beyaz boş listeye( blanka riksdagssedeln) adımı ve partimin adını yani "Mikail Yüksel, Centerpartiet" yazarak oy kullanabilirler.

Seçilme şansın ne ve nekadar seçmeli oy almayı hedefliyorsun?

Hedeflediğim kampanyayı gerçekleştirebilirsem, Göteborg'dan 2-3000 ve Stockholm çevresinden de en az bir o kadar bekliyorum doğrusu.

Bu rakam çok değil mi?

Evet çok. Ama Türk kökenli vatandaşlar seçimlere ciddi manada önem gösterir ve katılım sağlarsa tam tersi çok az bir rakam.

Seçmeli oy neden bukadar önemli?

İsveç'te seçmeli oy almak çok zor biliyorsunuz. Parti genel başkanları bile bazı bölgelerde 2 bin gibi bir oy alıyor. Bir adayın arkasında ne kadar çok seçmen varsa o kadar iyi işler başarır.

Siyasetteki hedefleriniz nelerdir?

Biliyorsunuz ben uyum ve çete olaylarına ağırlık veriyor ve bu konularda çözüm üretmeye çalışıyorum. Uyum konusunda tecrübelerimden yararlanarak, yeni çözümler ile farklı bir ses getirmeyi hedefliyorum.

Sizin daha önce Isveç'te etnik siyaset yapanlara bir eleştiriniz olmuştu. Bu konuyu biraz acar mısınız? Nedemek istemiştiniz?

Isveç'te bazı partiler özellikle sol partiler kendi etnik siyasetini yürütmek isteyen kişiler tarafından resmen zaptedilmiş. Göteborg'da Bergsjön semtinde ortaokul öğrencilerinin yüzde yetmişi liseye devam edememekte. Ve bu insanların hemen hemen hepsi yabancı ve Müslüman kökenli. Bu bölgelerde çete olayları hat safhada. Bu bahsettiğim siyasetçilere baktığımızda bu konularda sıfır çalışma yapmışlar. Şimdi bu yapılan doğru mudur? Isveç meclisi etnik çatışmaların yürütüldüğü veya başka ülkelerin yalan yanlış bilgilerle karaladığı bir meclis olmamalıdır ve olamaz. İsveç meclisi İsveç halkının sorunlarının çözüldüğü kendini bu sorunlara adamış siyasetçilerin yeri olmalıdır.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Tabii ki Türk kökenli bir aday olarak vatandaşlarımızın oylarına talibim. Ama şunu söyleyim. Bu seçim çok önemli bir seçim. Irkçı partinin yükseliş gösterdiği bu günlerde her birey vatandaşlık görevini yerine getirerek mutlaka oyunu kullanmalıdır. Bana oy vermeyebilirler. Saygı duyarım. Ama mutlaka oylarını kullansınlar. Artık İsveç seçimlerine de gereken ilgiyi göstermemizin vakti geldi de geçiyor bile.

Bana oy vermek isteyenlere de şunu söylemek isterim; bana inanıp güveniyorlarsa, başarılı olacağımı düşünüyorlarsa desteklerini bekliyorum. Ve benimle ilgili ne merak ediyorlarsa bana özelden ulaşıp sorabilirler. Hayatım boyunca hep dürüst ve şeffaf olmaya özen gösterdim. Merak ettikleri herşeyi doğrudan şahsıma ulaşarak sorabilirler.

Editör: İsveç Gündemi