Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Konya il teşkilatının referandum çalışmaları kapsamında Kulu ilçesinde düzenlediği programa katıldı. Programa, Bakan Elvan’ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Musa Arat, AK Parti Konya Milletvekilleri Ömer Ünal ve Hüsnüye Erdoğan, il ve ilçe teşkilat mensupları da katıldı.
Bakan Elvan, kendilerinin darbeler dönemi bitsin dedikçe, siyasi istikrar sağlansın dedikçe varlıkları kriz olanların ve terör örgütlerinin buna karşı çıktığını söyledi. Her seçimde dersini alanların da anayasa değişikliğine karşı çıktığını belirten Bakan Elvan, “Diktatörlük yalanıyla karşı çıkıyorlar. Cumhuriyetimizin kazanımlarını yok ediyorlar diye karşı çıkıyorlar. Milletimiz bu yalana prim vermeyecek. Milletimiz kimi seçerse cumhurbaşkanımız o olacak. Türkiye Cumhuriyeti devleti daha hızlı karar alacak. Millet idaresinin üzerinde hiçbir gölge ve vesayet olmayacak. Yürütmede çift başlılık ortadan kalkacak” dedi.

“Sırf muhalefet için hayır diyor”
Sistem değişikliği ile herhangi bir rejim değişikliği olmayacağını söyleyen Bakan Lütfi Elvan, “Ana muhalefet yalan üzerine inşa ettiği kampanyalarını sürdürüyor. Değişen sadece hükümet sistemi. Ana muhalefet emin olun neyi savunduğunu bilmiyor. Sayın Kılıçdaroğlu, geçen gün bir radyo programına katıldı. Ve dedi ki; ‘Diyelim yeni bir model kurduk. Halk seçti cumhurbaşkanını, başbakan da başkası oldu. Cumhurbaşkanı ve başbakan başka partilerin genel başkanları. Asıl kavga o zaman çıkacak. Niye bunu söylemiyorlar millete’ diyor. Arkadaşlar buna gülmeyin diyemem. Kılıçdaroğlu, bizim anayasa değişikliği ile başbakanlığı kaldıracağımızı bile bilmiyor. Maddeleri bile okumamış. Bir partinin genel başkanı böyle bir şeyi nasıl söyler. Hiç mi okumadın değişikliği, hiç mi görmedin. Demek ki, o aslında içten içe yürütmede çift başlılığın ortadan kaldırılmasını istiyor. Sırf muhalefet için hayır diyor. Maddeleri okusa eminim evet diyecek” diye konuştu.
Terör örgütlerinin, Kandil’in, FETÖ’nün, vesayet odaklarının, Almanya ve Hollanda’nın evet kampanyasını engellemek için elinden geleni yaptıklarını da ifade eden Bakan Elvan, onlar karşı çıkıyorsa doğru yolda olduklarını kaydetti.

“Erdoğan tek adam olsa sen bu kadar rahat hareket edebilir misin”
Yıllardır diktatörlük ve tek adamlık hikayesini söylediklerini belirten Bakan Elvan buna rağmen cumhurbaşkanına etmedik hakaret bırakmadıklarını belirtti. Erdoğan’ın tek adam olması halinde bunların bu kadar rahat hareket edemeyeceğini de ifade eden Bakan Lütfi Elvan, “Her şeyi söyleyeceksin, sonra kalkıp diktatör diyeceksin. Bunlar tek adam, diktatör ne demek bilmiyorlar. Aslında yeni hükümet sistemi güçler dengesini koruyan bir sistemdir. Tek adamı engelleyen bir sistemdir. Mevcut sisteme baktığımızda cumhurbaşkanının hiçbir sorumluluğu yok. Ne TBMM ye ne de yargıya karşı. Yeni sistemde cumhurbaşkanını denetleyecek bir mekanizmayı oluşturuyoruz. Kim denetleyecek, TBMM denetleyecek. Yargı denetimine açık olacak. İşte böyle bir sistemde tek adamlık olmaz. Biz demokrasiyi daha çok güçlendiriyoruz. Böyle sistemde tek adamlık olmaz” şeklinde konuştu.

“Meclisi daha güçlü hale getiriyoruz”
Yeni hükümet sistemi ile meclisi daha güçlü hale getireceklerine değinen Bakan Elvan, “Meclisi daha güçlü hale getiriyoruz. Bakanlara, başbakana gitme gereksinimi olmuyor. Hükümeti de güçlü hale getiriyoruz. Hiçbir hükümet yüzde 50’nin altında hükümet olamayacak. Hükümet olmak istiyorsanız yüzde 50’nin üstünde milletten oy alacaksınız. İşin özü şu; hükümeti doğrudan millet seçecek. Geçmişte hükümet TBMM’nin içinden çıkıyordu. Şu an da yeni sistemde hükümeti siz seçeceksiniz. Bu ülkeyi ben şu şahsın yönetmesini istiyorum diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
Bakan Elvan, yeni hükümet sisteminin güçlü liderliğin önünü açtığını dile getirerek, "Çünkü yüzde 50’nin üzerinde oy almış olacak. Artık ne krizler ne de parti kaoslarından bahsedebiliriz. Geçmişteki örneklere baktığımızda bundan sonraki süreçlerde güçlü liderliğe ihtiyaç var” dedi.
AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat ise il ve ilçe teşkilatları olmak üzere 16 Nisan halk oylamasına hazır olduklarını ifade ederek, “40 gün boyunca anayasa değişikliği ve onu içeren 18 maddenin niçin değiştiğini, durduk yerde olmadığını, hangi aşamalardan sonra değişimin söz konusu olduğunu ve hangi aşamalardan geçerek halkın onayına sunulduğunu anlatacağız” diye konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Ömer Ünal da 16 Nisan’ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, AK Parti’nin vesayet odaklarına karşı verdiği mücadelenin en önemli örneği olduğunu vurguladı.
Bakan Elvan, Kulu’daki konuşmasının ardından Cihanbeyli ilçesine geçerek burada esnaf ziyaretinde bulundu.

Ömer Keleş
Editör: İsveç Gündemi