İsveç modeli adı altında  koronovirüsle mücadeleye halktan tam destek geldi. 

İsveç Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Lideri Stefan Löfven, halkın yüzde 50 güvenini kazandı.

Löfven'in ardından Halk Sağlığı Genel Müdürü Anders Tengell'in doğum gününü 'Ulusalgün' ilan edilmesini isteyen ve İsveç modelini en büyük desteği veren Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt halkın yüzde 41'nin güvenini kazandı.

Sifo Araştırma Şirketi'nin yaptığı kamuoyu anketine göre, 2 ay önce yüzde 25 güven oyu ile alt sıralara gerileyen Başbakan Stefan Löfven, bu kadar kısa sürede halkın yüzde 50 güvenini kazanması krononavirüs ile yapılan mücadeleye bağlandı.

İskandinavya ülkelerinde seçmen kitlelerinin çok kısa sürelerde topluca oy kayması bu zamana kadar hiç görülmedi.

İskandinavya'nın diğer ülkeleri Finlandiya, Norveç ve Danimarka'da koronovirüsle mücadelede İsveç'in tam tersi bir yol izlenmesine rağmen oradaki Başbakanların partilerinde de yüzde 30'ları geçen tarihi oy artışlarıyla iyi bir seviye yakaladı.

Buda şunu gösteriyor, olağanüstü ve halkın korkuya kapıldığı bir durumda liderler nasıl yol izlerse izlesin halkın büyük güvenini kazanıyor.

- İsveç'in yaptığı en büyük hata

İsveç'in koronovirüs ile mücadelesinde en büyük hatası huzurevlerine geç önlem alması oldu. Danimarka, Finlandiya ve Norveç, ilk virüs haberleri çıkmaya başlayınca hemen huzurevlerinde sıkı önlemler aldı ve ellerindeki imkanların yarısını huzurevlerine kaydırdı. Neticede de bu ülkeler virüsle mücadelede çok başarılı oldu.

İsveç ise, 7 Nisan'a kadar huzurevlerinde doğru dürüst önlem almadı. Bunu ben Belediyelerin ve buralara bakan memurların uzun yazışmaları ve bürokratik incelemelere bağlıyorum.

Eğer, İsveç virüs ilk konuşulmaya başladığı günde bütün imkanları ile huzurevlerinde önlem alsaydı, belkide İsveç stratejisinin başarısını konuşuyor olacaktık.

Dagens Nyheter'in haberine göre, ülke genelinde 541 huzurevine virüs girmiş durumda.