Halk Sağlığı Kurumu'nun günlük bilgi toplantısında açıklanan verilere bakıldığında, son bir gün içinde bildirilen yeni vaka sayısı 272 olduğu belirtildi. Bu verilerle birlikte toplam vaka sayısı 37 bin 814'e yükseldi.

Koronavirüsle bağlantılı yeni can kayıpları 8 olarak açıklandı. Bu verilerle birlikte ülkedeki toplam can kaybı 4 bin 403'e yükseldi.

Ülkede toplam hastanede tedavi desteği gören ve yoğun bakım verleri 2 bin 83 olarak açıklandı.

Günlük basın toplantısına, Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte günlük bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Ne yazık ki, küresel gelişme de aynı oranda yükselişini sürdürüyor diyen Tegnell, Dünya genelinde toplamda 6 milyondan fazla vaka olduğunu ve 400 bine yakın insanın yaşamını kaybettiğini belirtti.

Avrupa'da işler daha iyi görünüyordu ancak düşüşün duracağı anlaşılıyor diyen Tegnell, birçok ülkede kapıların açılmaya başlaması ve kuralları gevşetmeleri nedeniyle önümüzdeki haftalarda yeniden vakaların artmasını bekliyorum diyerek, önümüzdeki günlerde bunun etkisini göreceğiz ifadeleri kullandı.

ABD'de hâlâ çok fazla vaka olduğunun altını çizen Tegnell, yükseliş devam ediyor dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

İsveç'te kademeli düşüşün durduğunu ve yeniden bir artış gözlendiğini belirterek, artışın neden kaynaklanmış olabileceğini araştırıyoruz, vaka artışları daha fazla test sayısına bağlı veya başka bir şeyin etkisi olup olmadığını anlamak önemlidir dedi.

Hayatını kaybedenlerle ilgili verileri açıkalayan Tegnell, dün hiç can kaybı bildirilmediğini hatırlatarak, bugün ise sadece 8 can kaybımız var dedi. Mevcut verilere göre ortalama günlük 50'ye yakın can kaybı yaşadığımız görülüyor dedi. Yarın verilerde daha fazla can kaybı göreceğiz. Ancak birkaç günlüğüne düşük değerlere sahip olduğumuzu görmemiz olumlu ifadeleri kullandı.

Yoğun bakımda tedavi gören hastalarla ilgili bilgileri de aktaran Tegnell, toplam vaka sayısına kıyasla sürekli aşağı doğru bir eğrinin devam ettiğinin altını çizerek, "Geçen hafta görülen hafif artış tekrar geriledi. Şimdiye kadar 2.000'in üzerinde insanın tedavi devam ediyor" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Stockholm dışındaki bölgelere baktıklarından, Västra Götaland bölgesi en fazla yoğun bakım hastası bulunan bölge dedi. Ancak yine de günde en fazla yeni 5 (yoğun bakım) vaka var. Sağlık sistemi üzerinde stresli bir bakım durumu olmasına rağmen, orada da istikrarlı bir eğilim var ifadeleri kullandı.

Skåne bölgesi ile ilgili, çok fazla baskı olduğunu hayal edebileceğiniz diğer bölge, yoğun bakım hasta sayısı açısından çok yoğun dedi.

Genel platoda eğimin aşığıya doğru olduğunu belirten Tegnell, koronavirüsle mücadele konusunda sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmenin önemli olduğunu hatırlattı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall:

Ülke genelinde solunum cihazına bağlı olarak tedavi gören toplam hasta sayısının 550 olduğunu belirten Sandwall, bu hastaların 310'u covid-19 nedeniyle tedavi gören hastadır diyerek, genel eğilimin yoğun bakımda düşüşte olduğunun altını çizdi.

Ülede halen yüzde 30'dan fazla yoğun bakım kapasitesine sahibiz, değişen ihtiyacı karşılamak için çok iyi bir kapasite dedi.

Sandwall, "Varyasyonlar hala kullanılabilirlik açısından büyüktür. Değerlendirmeler ve taşıma için yapılar mevcuttur" diyerek, "bununla birlikte, yaz planlaması için yapılara ve ağlara bakıyoruz. Böylece hala iyi bir ulusal kapasiteye sahibiz. Bölgeler arasında, ülkemizde iyi bir kapasiteye sahip olmak için ihtiyaç duyanlar için sağlık ve tatil planlaması konusunda yardımcı oluyoruz" dedi.

Ayrıca Sandwall, "10 bölgede kısa vadede iyileşme görüyoruz. Çok az gelişme olmasına rağmen, ülkenin birçok bölgesinden olumlu sinyaller var" ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Danışmanı Svante Werger:

"21 Mart'tan beri salgın sırasında insanların algıları ve davranışları hakkında sorular sorarak araştırma yapan Kantar / Sifo ile işbirliği yapıyoruz.

Anket her gün yenilenmektedir. Toplamda 7.300'den fazla kişi anketi yanıtladı.

Takip ettiğimiz bir alan, salgın insanların en çok endişe duydukları sonuç. Çoğu insan işsizliğin artacağından, şirketlerin mali sorunları yaşayacağından ya da refah sistemlerinin salgının etkileriyle başa çıkmayacağından endişe ediyor.

Genel olarak, insanların endişelerinin giderek azaldığı eğilimi var" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Danışmanı Svante Werger:

"İnsanlar pandemi sonucunda davranışlarını açıkça değiştirdiler" diyerek, el yıkama sıklığı açıkça görülüyor ve toplumdaki farklı durumlarda insanların karşısındakiyle arasına fazla mesafe koyduğu gözleniyor dedi.

Peki insanlar davranışlarını koruyor mu? 

14 Mayıs'tan bu yana yeni bir soru soruluyor:  Koronavirüsün yayılmasını önlemek için hükümet ve toplumun önerilerini takip etmenin sizin için en iyisi nedir?

Son 10 gün içinde, önerileri daha fazla uyguladıkları için biraz daha az yanıt verildi. Muhtemelen yavaşlama eğilimi vardır, ancak istatistiksel olarak kesin değildir.

10 kişiden 8'i bugün önerileri daha önce olduğu gibi takip ettiklerini söylüyor. Bu değişmedi, devam ediyor denilerek, salgınla mücadelede çözümün bir parçası olmaya devam ediyor ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi