İsveç'te kiralık ev bulmayı bir kenara bırakın son zamanlarda hayalini bile kurmak başlı başına bir baş ağrısı haline gelmeye başladı. İsveç'te ev alanlar ile imkanı olup hala kirada oturanlar arasında bir kıyas yaparak sonra Türkiye'de ev almak avantajlı mı sorularına yanıt vermeye çalışacağım.

Yazdıklarımın doğruluğu ile ilgili belki okuyunca bazınızın kafasında soru işaretleri oluşabilir.
Bu nedenle henüz konunun merkezine inmemişken son yıllarda Gayrimenkul sektörünün tam merkezinde bulunduğumu bilmenizde fayda olacağını düşünüyorum. Şu anda da Türkiye'nin büyük bir konut firmasında pazarlama ve medya ilişkileri yöneticiliği yapıyorum. Vereceğim veriler istatistik kurumlarının verileri ile birlikte kendi öngörülerimi oluşturuyor ve en fazla bir puan aşağı yukarı oynar.

Şimdi gelelim konunun özüne...
İsveç'in yeni Şehircilik ve İskan Bakanı sayın Mehmet Kaplan, bizden biri olmasından ötürü biraz daha rahat yazacağım ve bilgi eksikliği noktasında tamamlamak istedikleri yerler olursa real analizleri bizimle paylaşmasını önemle rica ediyorum. Ayrıca İsveç'te en büyük sorunlardan biri haline dönüşmeye yüz tutmuş ev sorunları ile ilgili gelecekte nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorlar bu vesile ile bunu da sormuş olalım...

İsveç'te Ev bulma kurumu "Bostadsförmedlingen" şuanda sırada bekleyen yaklaşık iki milyon insanı oyalayıp duruyor. Ki bu kiralık evler için böyle. Son yıllarda İsveç'in real satış analizlerine bakıltığında satın alma arzusunun ciddi oranda yükseldiği görünüyor.

Bunun şöyle bir kaç sebebi var:
1. Kirada oturanlar yaptıkları ödemeler geri dönüşü olmayan para olarak görüyorlar.
2. Özellikle göçmenlerin artan aile nüfusları nedeniyle küçük evlere sığmamaları
3. Daha geniş bir eve geçmenin neredeyse imkansız olması.
4. Ekonomik imkanı bulunan insanlar ise banka kredileri ile kendi evine sahip olmak istemeleri.

Peki İsveç'te yatırım amaçlı ev sahibi olanlar var mı?
Biraz daha para kazanayım, parama para katayım ya da bu yıl alıp, bir kaç yıl sonra daha iyi fiyata satarak biraz sermaye edineyim diyenlerin oranı ne kadar İsveç'te?

Aslında bu rakam azımsanmayacak oranda, talebin çok, arzın yetersiz olduğu yerlerde bu tarz fırsatları iyi değerlendirmek lazım ama gel gelelim İsveç'in konut sektörünü kendi tekeline almış bir kaç şirket dışında bireysel girişimle ev almak isteyenlere pek fırsat kalmıyor. Bırakın yatırımı yaşamak için ev almak isteyenler bile ciddi anlamda zorlanıyorlar. Ev firması evi satmak isterse ancak o zaman ev almak mümkün oluyor.

İsveç'te biliyorsunuz evler daha çok ihale usülü ile satılıyor. Bu da evlere talebin fazla olmasını gösteriyor.

Son birkaç yıl içinde özellikle Stockholm ve yakın çevresinde ev alanlar paralarına ciddi anlamda para kattılar.

İsveç'in en büyük şehirleri Stocholm, Göteborg ve Malmö gibi yerlerde ortalama 700 bin yeni ev ihtiyacı bulunuyor. Buna karşın bu güne kadar devlet ev yapmaktan çok yapmama üzerine politikalar geliştirdi. Birçok ev firması da devlete bağlı olarak çalışıyor. Bu nedenle insanları istedikleri tip evlerde yatırtıp kaldırıyorlar.

Genel ortalama da İsveç'te son üç yıl içinde ev alanlar ortalama yüzde 40 oranında kazandı tabi daha önce alanlarsa doğal olarak daha çok kazandılar. Bu durum daha ne kadar böyle devam edecek açıkcası çok bilinen birşey değil...

Şimdi gelelim İsveç'te yaşayanların Türkiye'de ev alımına...
2014 yılı içinde Türkiye'de ev alan İsveç'li sayısı 2 bini geçti. Tabi bizim insanlarımızdan ne kadarı Türkiye'de ev aldı onun bir istatistiki bilgisi bulunmuyor. Ancak İsveç'in yaşlıları tatil yörelerini tercih ederken, buna karşı yatırımcısı metropol şehirlerde daha çok İstanbul ve Ankara'dan ev aldılar.

Türkiye'de ev almak ne kadar avantajlı?
İsveç'te yaşıyor olabilir, hiç dönmeye bilirsiniz ama para kazanmak için yatırım yapacağınız yer illa oturduğunuz yer olması gerekmez.
2014 yılının başlarında çok ciddi oranda döviz dalgalanmaları oldu. O dönemlerde Türkiye'den ev alanlar en az bir ev daha kazandılar. Şu anda da aynı durum söz konusu doların başını alıp gittiği ve İsveç kronunun bile birden bire efektif olarak 0,295 bandına kadar çıktığı bu günlerde Türkiye'den ev alacak olanlar bir yıl içinde ciddi kazanç sağlarlar.

Bazen krizler fırsattır...
Türkiye'de kriz yok ama özellikle son dönemlerde Rusya'ya uygulanan ambargo komşu ülkelerde de borsa ve döviz dalgalanmalarına sebep oluyor. Bu dönemlerde sadece dövizden kar etmek olmuyor aynı zamanda elinde stoku olan firmalar biran önce satış yaparak nakite dönmek istiyorlar işte tam bu noktada birde indirimler başlıyor. Bunun üzerine birde bazı projeler varki %1 KDV oranı ile satışta bu şeklilde denk geldiğinde daha alırken yüzde 35-40 arası kar bandı yakalanıyor.

Yüzde 1 KDV nedir?
Türkiye'de riskli olduğu tespit edilen binalar kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa ediliyor ve böyle olup yapılan projelerde normalde yüzde 18 olan kdv bu yıla kadar yüzde 1 olarak uygulandı. Bundan sonraki süreçte yine aynı durum işler mi bilmiyorum ama şu anda yüzde 1 kdv oranı ile satılan projelerde diğerlerine oranla otomatik olarak fiyatlar daha ucuz oluyor.

İsveç ya da Türkiye'de imkanınız varsa yatırım yapabileceğiniz en iyi alanlardan biridir konut zira akmaz, kokmaz...

Hangi tip daireler daha çok prim yapar onunda ufak bilgisini vereyim.
Eğer içinde yaşamayacaksanız 1+1 yani iki odalı veya 2+1 yani üç odalı evler tercih edin. Satarken hem daha rahat satabileceğiniz, hem de daha çok prim yapabilecek ev tipleridir.

Herkesin kendi evinin sahibi olması dileğiyle...