Bir kadın, günümüzde İsveç bölgedeki hareketli bir Orta Çağ kasabasında yürürken, parmağında altın bir yüzük parlıyordu. Ama bir şekilde küçük mücevher parçası serbest kaldı ve sahibinin elinden düştü.

En nihayetinde bu düşen yüzük taşı orada kaldı ve şimdiye kadar yaklaşık 500 yıl boyunca yeniden keşfedileceği günü bekledi.

Arkeologlar geçtiğimiz günlerde Kalmar şehrinde kazı yaparken eski takı parçasını ortaya çıkardılar. Keşfedildiğinde neredeyse yeni gibiydi.

Uzmanlar, yüzüğün ortasında İsa’nın bir oymasının bulunduğunu ve 15. yüzyılın başlarına ait olduğunu söylüyor. Daha önce İskandinavya’nın diğer bölgelerinde de benzer yüzükler bulunmuştu.

Uzmanlara göre yüzük 15. yüzyıla tarihleniyor.

Araştırmacılar, yüzüğün küçük olmasından dolayı bir kadına ait olduğunu düşünüyor ve mükemmele yakın durumu göz önüne alındığında bunun kaybolmuş olduğuna inanıyorlar.

Atık kalıntılarda ikinci bir göze çarpan keşif daha yapıldı: hacı muskası olarak da bilinen, üzerinde üç oyma figür bulunan bir alsengem.

Yetkililer, bu küçük cam taşın kırıldığını, dolayısıyla kırıldığı için muhtemelen yaklaşık 400 yıl önce atıldığını söylüyor. Bu muska yaklaşık 13. ila 14. yüzyıllar arasına tarihleniyor.

Alsengem’ler hem dini hem de laik bağlamlarla ilişkili, ancak uzmanlara göre çoğunlukla hacı muskaları olarak yorumlanıyorlar. Bu taşlar, ilk keşfedildikleri Danimarka adasının adını taşıyor.

Rekonstrüksiyon, muskanın kırılmadan önce nasıl göründüğünü gösteriyor.

Arkeologlar, kazılarında yüzük ve muskanın yanı sıra 30.000’den fazla nesne buldu. Ayrıca MS 1.250 ile 1.650 yılları arasında kalma yüzlerce bina, mahzen, sokak ve tuvalet kalıntılarını da ortaya çıkardılar.

Bu keşifler arasında, 1.611 yılında Danimarkalıların şehre saldırdığı Kalmar Savaşı’nın kalıntılarının yanı sıra çok sayıda gülle, tüfek topları, tabanca mermisi ve kılıç da vardı. Kalıntılar arasında alışılmadık bir runik taş da bulundu.

Kalmar, İsveç’in güneydoğusunda, Stockholm’ün yaklaşık 418 km güneybatısında yer alıyor.

Editör: Atila Altuntaş