SAĞLIK

İsveçli doktorlardan 'Şişmanlığı' önleyen buluş


Doçent Doktor Ioannis Ioakeimidis, Splendid Projesini şöyle anlattı: ‘‘Bunun haricinde bir de çiğneme sensörü geliştirdik. Bağlantı sağlandıktan sonra bu aleti kulağınıza taktığınız zaman yediklerinizi ne kadar çiğnediğinizi tespit ediyor. Bunu bütün gün kullanarak bizim olmadığımız anlarda bile ne atıştırdığınızı otomatik olarak ölçebiliyor.’‘
Araştırmacılar ayrıca bir algoritma üzerinde çalışarak, daha fazla bilgi ve geri bildirim elde etmeyi amaçlıyor.
Öğrenciler bu geniş çaplı bilimsel araştırmaya katılmaya oldukça istekli… Bu sayede eski alışkanlıklarının farkına varan Gençlerşöyle konuştu:
‘‘Çok fazla şey atıştırdığımı fark ettim.
‘‘Daha önceden sorun yaşamıştım.’‘
‘‘Çok hızlı yemek yiyormuşum. Buna şaşırdım.’‘
‘‘Çok fazla atıştırıyorum.’‘
‘‘Ne zaman yeyip ne zaman durmam gerektiğini öğrendim.’‘
‘‘Bazı şeylerin farkına vardım. Bunları görmek güzel.’‘
‘‘Bunu kullanan insanlar bazı şeylerin hızlı bir şekilde farkına vararak kendine farklı bir yol çizebiliyor. Bunu seveceğimi biliyordum.’‘

Beş farklı ülkede bulunan yedi ayrı proje ortağı da ilk kez 1993 yılında bulunan mandometre’nin geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bu proje sayesinde insanlar düzenli beslenmeyi, tabaklarına ne kadar yiyecek koymaları gerektiğini, yeme hızını ve ne zaman yemeyi bırakmaları gerektiğini öğreniyor.
Splendid projesi uzun vadede ticari bir boyut kazanacak.

Proje Koordinatörü Doktor Anastasios Delopoulos, ‘‘Elimizden geldiğince projeyi geliştirip bir sonraki adımı planlayacağız. Bu sayede daha geniş kitlelere ulaşabiliriz. Hedef kitlenin obez olma tehlikesi var ve birçok insan da bu tehlike çemberinin içinde…’‘ ifadelerini kullandı.

1980’den 2014 yılına kadar obez insan sayısında iki kat artış görüldü. Obezite şu anda en yaygın rahatsızlıklardan biri… Splendid’i kullanlar için erken teşhiş çok önemli…
Mandometre Kliniği CEO’su Cecilia Bergh, ‘‘Bir başka seçenek de hap kullanmak. Ancak bu çok uzun bir tedavi yöntemi… Bu çalışmamızdaki en büyük hedefimiz, düzensiz beslenme ve obezitenin önüne geçmek…" diyor.
Dünya genelinde yaklaşık iki milyar kişi aşırı kilolu ya da obez… Pierre Vial, son dokuz ayda 43 kilo vermiş. Bu muayenehanedeki o ve diğer hastalar obezite ve anoraksiyanın hayatlarını nasıl etkilediğini açıklıyor.
Eski Hasta Pierre Vial ise, ‘‘Kilo aldığınız zaman kendinizden nefret etmeye başlıyor ve artık aynaya bakmayı bırakıyorsunuz. Yeni kıyafetlerler aldığınız zaman, kendinize tahammülünüz kalmıyor.’‘ ifadelerini kullandı.
Bir başka hasta Vanessa White,‘‘Gerçek bir hayatım olmadı. Okula gidiyordum ancak ailemle sabah çay içip öğle yemeği yerdim. Hepsi bu… Bu yüzden birçok arkadaş kaybettim.’‘ diyor. (Euronews)