2 günlük resmi ziyaret için Türkiye’ye gitmeye hazırlanan İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag,ilk gün Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsveç'in Kulu Fahri Konsolosluğu'nun açılışını yapacağını, ikinci günde İç İşleri Bakanı Efkan Ala ve Birleşmiş Milletler İnsanî yardımlardan sorumluları ile görüşeceğini kaydetti.

‘’Kulu’da ki vatandaşlarımı ziyaret etmekten mutluluk duyacağım’’ diyen İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag,’’ İsveçli Türk vatandaşlarımı memleketlerinde ziyaret edip, gün boyu onlarla beraber geçireceğim. Kulu sokaklarını, köylerini gezip, İsveççe konuşacağım. Akşam da Kulu Belediye Başkanının verdiği yemekte vatandaşlarımla bir araya geleceğim’’ dedi.

İsveç-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde Kulu’dan gelen insanların büyük katkısı oldu’’ diyen Ullenhag, Kululuların halihazırda İsveç, Türkiye arasında köprü vazifesi gördüğünü kaydetti. İsveç’in bugünkü refah seviyesine ulaşmasının temelinde Türklerinde büyük katkısı olduğunu söyleyen Ullenhag, 60’lardan sonra gelen Türkler, İsveç’te çok çalıştılar ve güç olarak İsveç ekonomisine büyük katkı sağladı. Bu gün İsveç refah ülkesi ise, Türklerinde hakkını vermek lazım ve kendilerine çok teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.

İslam dininin İsveç’in 2. Büyük dini olduğunu hatırlatan Ullenhag, İsveç Milli Bayramı’nı Malmö’ deki camide kutladım. Özellikle Müslümanlar ve diğer yabacılar, İsveç milli günlerine İsveçlilerden daha çok önem veriyor. Bu da bizi mutlu ederken, Müslüman vatandaşlarımızın programlarına katılmayı üzerimize borç biliyoruz’’ dedi.

İslamfobi ile mücadele de Avrupa’ya politik liderlik yapmak için çalışmalar başlattıklarını ifade eden Ullenhag, özellikle her yeni gelen nesile okullarda İslamı doğru anlatarak İslamfobi ile ancak mücadele edebiliriz. Eğer bu gün Türkiye AB’ye giremediyse sebebi açıkça İslamfobidir. Biz Türkiye’nin hemen AB’ye biran önce alınmasını istiyoruz. Tabii Türkiye’de yılmadan reformlarını yapmaya devam etmeli’ diye ifade etti. 

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara sahip çıkmasını taktirle karşıladığını kaydeden Ullenhag, İsveç’in de Türkiye kadar Suriyeli sığınmacılara önem verdiğini belitti. Ullenhag, bu bağlamda Türkiye’de görev yapan Birleşmiş Milletler İnsanî yardımlardan sorumluları ile bir araya geleceğini ifade etti.

2015 Türkiye’den İsveç’e göçün 50. Yıl olması münasebetiyle bakanlığının çalışma başlattığını kaydeden Ullenhag, Türk yetkililerle bir araya gelerek ortak programlar icra edeceklerini söyledi. 

Kulu’da bir çok yere İsveççe isim verildiği ve aynı şekilde İsveç’te bulunan herhangi parka veya sokağa KULU ismi verilebilir mi? Önerisine Bakan Ullenhag ‘Güzel bir fikir, ama isim verme işine benim bakanlığım bakmıyor. Belediyeler bakıyor. İsveç’te ki Türk sivil toplum örgütleri bu konuyu görüşmek için belediyelere müracaat ederse bizde destekleriz. Göç’ün 50. Yılında da harika bir proje olur’’ diye konuştu.