Genel olarak İsveç'te birçok alanda işçi hakları işverenler tarafından korunmuyor. Devletin yasal olarak denetim mekanizması olmasına rağmen, nedense adalet çalışanlar için dünyanın her yerinde olduğu gibi İsveç'te de işlemiyor. Genellikle restoran sektöründe uzun mesai saatlerine düşük ücretlerle mağdur edilen çok fazla insan var. Ancak genelde İsveçli firmalardan böyle yöntemlere başvurulması beklenmez, ancak 200 saniyelik programda konu edilen İsveç'in en büyük çilek üreticisinin işçi çalıştırma koşulları, her alanda aynı sorunların var olduğunu gösteriyor.

Mevsimlik işçilerin önemli bir bölümü, İsveç'teki meyve toplayıcıları oluyor. Bu yıl pandemi nedeniyle işlerin kısmen azaldığı görülse de çalışanların, çalışma şartları yeni modern dünyanın kölelik şeklini gözler önüne seriyor. Asgari ücretinin çok altında saatlik 11,56 krona işçi çalıştıran şirket büyük bir yolsuzluk yapıyor. 

İsveç'te önemli olaylara dikkat çeken 200 saniye "200 sekunder" programı bu sefer İsveç'in en büyük çilek üreticisini konu alıyor.

Robert Aschberg tarafından hazırlanan program İsveç'te gözden kaçan birçok durumu 200 saniyeye sığdırarak gerçekleri yansıtıyor.

Çilek mevsimiyle birlikte büyük üretici olan Abraham Hill şirketinin çalışma koşullarını konu alan program, mevsim çalışalarının çalışma konuşllarının ne kadar zor ve haksız olduğunu gözler önüne seriyor. Gelişmiş ülkelerdeki çalışanların haklarına yönelik nasıl istismarlar olduğu aslında birçok programda gündeme geliyor ancak nedense insanlar bunu yine de pek akıllarında tutmuyor.

200 saniye, ürettiği çilekleri İsveç'in Ica mağazalarında ülke pazarına sunan Abraham Hill şirketini inceledi.

Şirkette çalıştırılan ve mağdur edilen kişilerle görüşmeler sonucunda firmanın yaptığı yolsuzluğu ifşa eden program aynı zamanda firma ürünlerini satan aracılarla da görüşüyor.

Alingsås'taki Ica Maxi'nin mağaza müdürü Johan Kristiansson, "Eğer doğruysa, bu hiç de tepkisiz kalmak isteyeceğimiz bir şey değil" diyor.

Avrupa'nın bir çok ülkesinde özellikle çiftlik çalışanlarının çalışma şartları çok zor. Geçtiğimiz günlerde Fransa'da da çağa uygun olmayan şekilde insanların uzun saatler çok zor şartlarda çalıştırıldığı ortaya koyulmuştu.

Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer durumlar sürekli ve sık sık ekranlara geliyor.