Tasarruf ekonomisti Frida Bratt, yaşanan düşüşün dinamiklerinden birinin de ABD'deki yüksek enflasyon ve beklenen faiz artışları olduğunu belirti.

ABD Merkez Bankası'ndan son güvercinler uçtu ve şimdi faiz oranını yükseltmek gerektiğini söylüyorlar.

Salı günü, geniş OMXSPI saat 13 civarında yaklaşık yüzde 2.3 düştü. OMXS30 endeksindeki büyük şirketler yüzde 1,8 oranında geriledi.

Gelişme, borsanın 2022'nin başından bu yana sallantılı hareket etmesinden sonra geldi. OMXSPI endeksi yılın başından bu yana yüzde 8'den fazla düştü.

Borsalardaki düşüşün ana sebeplerinden biri, ABD Federal Rezervinin, Fed'in tam bir geri dönüş yaptığı ve şimdi yıl içinde gelecekteki faiz oranları artışlarını olarak görülüyor.

40 yılın en yüksek enflasyonu

Uyarı, ABD'nin Aralık 2021'de yüzde 7 ile yaklaşık 40 yılın en yüksek enflasyonunu kaydetmesinin ardından geldi.

Nordnet tasarruf ekonomisti Frida Bratt, "şimdi piyasa, Mart ayında olası bir başlangıçla faiz artırımlarının beklendiğinin farkına vardı. Muhtemelen yıl içinde ABD'de üç ila dört faiz artışı göreceğiz" diyerek borsanın yüksek faiz oranlarını sevmediğini belirtti.

Neden?

"Şirketlerin yüksek değerlemelerinin hesaplanması daha zor hale gelir, bu da örneğin büyüyen şirketleri daha fazla etkiler."

Bu ne kadar süre etkileyebilir?

"Enflasyon ve faiz oranlarına çok fazla odaklanarak bu yıl boyunca bu parametreler baskın olacak. 2022'de sarsıntılı bir yolculuk olacak ama bu, tüm yılın düşüşle bitmesi gerektiği anlamına gelmiyor."

Şirketler faiz oranıyla ödüllendirilebilir

Stockholm Menkul Kıymetler Borsası'nda en çok işlem gören 30 şirketi içeren OMXS30'un daha geniş endeks kadar düşmemesi, yerleşik, büyük şirketlerin genellikle daha yüksek faiz oranlarında daha iyi performans göstermesiyle açıklanabilir.

Bankalar, atölyeler ve emtialar yüksek faiz oranlarını daha çok seven sektörlerdir. Bu yüksek faiz ortamından bazı sektörler ödüllendirilecek.

İsveç'te de faiz artırılacak mı?

Riksbank'ın tahmini devam ediyor, sadece 2024'te faiz artışları var. Ama İsveç bir ada değil, dış dünyaya bağımlı. Riksbank'ın artışları öne çekmesi gerekebilir, ki çoğu kişi bunun 2023 gibi erken bir tarihte veya bundan daha önce olacağına inanıyor.

İsveç enflasyonu yüzde 4,1

İsveç enflasyonu ABD enflasyonu ile aynı seviyede değil. Aralık ayı için yüzde 4,1 kaydedildi, bu da Riksbank'ın yıllık yüzde 2 enflasyon hedefinin üzerinde olduğu anlamına geliyor. İsveç enflasyonu, öncelikle Riksbank'ın gelecekte düşeceğine inandığı enerji fiyatları tarafından yönlendiriliyor:

Riksbank Başkanı Stefan Ingves Cuma günü yaptığı konuşmada, "Değerlendirmemiz, gelecekte enerji fiyatlarının bu kadar hızlı artmayacağı yönünde. O zaman enerji tarafındaki fiyat artışları da tüketici fiyat endeksinden düşecek ve gelecekte enflasyon oranında oldukça hızlı bir şekilde düşecek", dedi.

Editör: İsveç Gündemi