ABD-Nordik Ülkeleri Liderler Zirvesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da yapıldı. Zirveye Obama dışında Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Norveç Başbakanı Erna Solberg, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ve İzlanda Başbakanı Sigurdur Ingi Johannsson katıldı. 

Obama, zirvede yaptığı konuşmada, Kuzey Avrupa ülkelerinin de tepkisi çeken Rusya'nın bölgedeki agresif tutumu karşısında Ukrayna'nın desteklenmesi konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Rusya'nın Kırım'ı işgali nedeniyle bu ülkeye yönelik yaptırım kararlarının Minsk Anlaşması'nda çerçevesi çizilen bir çözüme kavuşturulmasına kadar devam etmesi kararında olduklarını belirten Obama, "Rusya'nın Baltık ve Nordik bölgesinde artan askeri varlığı ve saldırganlığı karşısındaki endişelerimiz konusunda da aynı fikirdeyiz." dedi.

Obama, Rusya ile devam eden diyaloğu sürdüreceklerini, iş birliği arayışında olacaklarını ifade etti ve "Aynı zamanda hazır ve güçlü olduğumuzdan da emin olmak istiyoruz. Ayrıca Rusya'nın askeri faaliyetlerini uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde yürütmesini istiyoruz." diye konuştu.

Zirvede Rusya dışında çevre ve iklim değişikliği ile mücadele konuları, terör örgütü DAEŞ'e karşı yürütülen mücadele, Suriye'den Avrupa'ya yönelik mülteci akını gibi başlıkların da ele alındığı bildirildi.

Obama, mültecilerin kabulü konusunda Nordik ülkelerini takdir ettiklerini bildirdi ve şunları söyledi: 

"Biz de burada göçmenler ve mülteciler çerçevesinde önemli tartışmalar yaşadık. Bence Amerikan basınının konuyu anlamasına şu yardımcı olabilir. Bu ülkelerin aldığı kişilerin sayısı çok fazla görünmeyebilir ama nüfusa oranına bakıldığında muhtaç kişilere yardım için çok cömertçe davranıyorlar. Ama dünyanın bu yükü onlarla birlikte taşıması, tek başına bir ülkeye bırakmaması önemli."

Kaynak: Hürriyet
Editör: İsveç Gündemi