İsveç'te yurtdışına seyahat sonrası enfeksiyon oranları artıyor.

İskandinav bölgesi dışına seyahat edip ülkeye dönen herkesin PCR testi yaptırması  tavsiye edildi. 

Yeni öneri, yeni varyantlar ve covid-19 vakalarında yurtdışında dönen bazı kişilerde tespit edilmesi ve vakaların artmaya başlaması sonucunda getirildi.

"Maalesef bazı turistik destinasyonlarda artan bir yayılma görüyoruz ve bu ülkelerden çok sayıda insan eve dönmeye başladı" diyen Anders Tegnell, yayılımı azaltmak ve tedbirleri almanın oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Yetkili makam, dünyanın bazı bölgelerinde ve Avrupa'da artan enfeksiyon yayılmasının hem kaldırılan kısıtlamalardan hem de daha bulaşıcı delta varyantından kaynaklandığını belirtiyor. Seçilen ülkelerden biri, İsveçliler için popüler bir turizm merkezi olan İspanya olduğu açıklandı.

Anders Tegnell, yurt dışı bir seyahatten eve dönüldüğün kişilerin semptomların farkında olmasının önemli olduğunu söyledi.

Bu nedenle, İsveç vatandaşları da dahil olmak üzere, İskandinav bölgesi dışındaki ülkelerden İsveç'e dönen herkesin evine yerleştiktem   sonra sağlık ocağına PCR testi yaptırması öneriliyor. 

Test, hükümet ile SKR (İsveç belediyeleri ve il meclisleri) arasındaki anlaşma yoluyla ücretsiz olacak ve 1177'den randevu alınarak yaptırılacak.

Ancak, birkaç istisna vardır.

İsveç'e gelmeden en az üç hafta önce bir doz aşılanmış veya son altı aydır covid-19'a yakalanmış kişiler tavsiyeden muaftır. Bu durumun dışında olan herkesin döndükten sonra PCR testi yaptırması önemlidir dendi.

Tam aşıları olan ve EMA tarafından onaylanan son aşı dozunun veya Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum onayı verdiği aşıların üzerinden iki hafta geçmiş olan yolcuların kendilerini test etmelerine ve evde kalmalarına gerek yoktur.

Ayrıca altı yaşın altındaki kişiler de test tavsiyesinden muaf tutulmaktadır. Ancak İsveç'e geldikten sonra en az yedi gün evde kalma tavsiyesine uymaları gerekiyor.

PCR testi önerisine ek olarak, aşağıdaki ülkeler dışında seyahat eden yolcular için de bir haftalık izolasyon önerilir: 

Andorra, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Hırvatistan, Letonya , Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Vatikan ve Avusturya.

Tavsiye 12 Temmuz - 31 Ağustos tarihleri ​​arasında geçerlidir.

Kısıtlamalar kaldırılıyor

Dün, hükümet ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu, hükümetin tavsiye planının üçüncü adımına göre 15 Temmuz Perşembe gününden itibaren bir dizi kısıtlamanın kaldırılacağını ve kısıtlamaların uyarlanıp kaldırılacağını duyurdu.

O zaman uzun mesafe toplu taşımayı organize eden aktörler tam kapasite yolcu alabilecek ve ayrıca belediyelerin tıkanıklık meydana gelebilecek belirli yerlere halkın erişimini yasaklama yetkisi ortadan kalkıyor. Bu, spor salonları, plajlar, alışveriş merkezleri, parklar ve benzerlerinde sosyal mesafe kuralının kaldırıldığı anlamına geliyor.

Ticaret ve Sanayi Bakanı İbrahim Baylan, bazı kısıtlamaların devam ettiğini ve dikkatli olmaya devam etmenin ve enfeksiyonu yaymamanın önemli olduğunu hatırlattı.

Baylan, "Adım adım kısıtlamalardan arınmış bir topluma doğru ilerliyoruz. Ancak planın devam edebilmesi için sağlık üzerindeki baskının düşük tutulması ve aşılama oranının artmaya devam etmesi gerekiyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi