Hazırlanan ön çalışmaya göre, Çevre Kanunu'ndaki nükleer güç reaktörlerinin coğrafi sınırlamalarına ilişkin hüküm kaldırılıyor.

Başbakan Ulf Kristersson ve Çevre ve İklim Bakanı Romina Pourmokhtari Çarşamba günü düzenledikleri basın toplantısında nükleer enerji yasasının değiştirilmesi için bir öneri sundular.

Öneriye göre, İsveç'te daha fazla nükleer güç reaktörü inşa edilebilmelidir ve azami reaktör sayısı üzerindeki sınırlama kaldırılacaktır. Yapılması önerilen değişiklikle ülkede daha fazla santral inşa edilmenin yolu açıklacak.

Bugün coğrafi bir kısıtlama var, bu da reaktörlerin yalnızca Forsmark, Oskarshamn ve Ringhals'ta bulunabileceği anlamına geliyor.

"Sözden eyleme geçebilmek istiyorsak, çok daha fazla elektrik üretimi için gerekli koşulları yaratmalıyız" ifadeleri kullanan Ulf Kristersson, hükümetin İsveç nükleer enerjisini sürdürme, geliştirme ve genişletme koşullarını artıracağını söyleyerek konuşmasını şöyle südürdü:

"İzin alma sürecini kısaltacak ve idari olarak süreci hızlandıracak yollar da dahil olmak üzere, yeni nükleer enerjiyi mümkün kılmak için yasal değişiklikler yapılıyor" ifadeleri kullandı.

Çevre ve İklim Bakanı Romina Pourmokhtari, hükümetin nükleer enerjiyi nerede inşa etmenin en iyi olduğu konusunda bir fikri olmadığını söyledi.

Mevzuatın yeni teknolojiye ve meydana gelen gelişmeye uyarlanması gerektiğini belirtti.

Hükümet, yasa değişikliğinin Mart 2024'te yürürlüğe girmesini bekliyor. Teklif, üç aylığına istişare için gönderilecek. Elektrik krizinin içinde olan İsveç'te bugün altı reaktör çalışıyor.

Tidö anlaşmasında ayrıca nükleer enerji için izin süreçlerinde hızlı bir yol oluşturulması ve nükleer enerji yatırımları için devletin 400 milyar kredi garantisi vermesi gerektiği belirtiliyor.

Hükümete göre tüm noktalar gözden geçirilmelidir.

Editör: İsveç Gündemi