Sezgisel olarak garip görünebilir, ancak birkaç haftadır İsveç'te ölüm oranları vaka sayılarına kıyasla oldukça düşük. Bu, İsveç'in hala her gün çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bir salgının ortasında olmasına rağmen sayıların düşmesi, risk grubundaki çoğu yaşlının ölmesi olarak görülüyor.

Bunun açıklaması, hastane dışında doğrulanmış COVID-19 bağlantılı ölen yaşlıların büyük çoğunluğunun, hastanın ölümüne katkıda bulunan veya kesinlikle belirleyici olan başka hastalıklara sahip olduğunu gösteren bir hazırlandı.

Mevcut raporda, Östergötland bölgesi, COVID-19'u onaylanan bir kişinin evde veya özel konaklama biriminde öldüğü tüm vakaları inceledi. İncelemeye dahil edilen 122 ölüm arasında, 111 kişi geniş komorbiditeye sahipken, 11 kişi orta derecede komorbiditeye sahipti. Yarısı 88 yaşında veya daha büyüktü.

İncelenen vakaların yüzde 15'inde ölüm nedeni doğrudan koronavirüs olarak değerlendirildi, ancak yüzde 70'i virüsün katkıda bulunduğu farklı hastalıkları bulunan kişiler olduğu belirtilirken, geri kalan yüzde 15 için ise ölümün başka bir şeye bağlı olduğuna karar verildi.

Östergötland bölgesi sağlık direktörü Stefan Franzén, "Her ölüm elbette trajik, ancak bu rapor, bu grupta beklenen hayatta kalmanın çok uzun olmadığını gösteriyor" dedi.

Normalden daha az

Raporun ülkedeki durumu bir bütün olarak yansıtıp yansıtmadığı, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu başhekimi Thomas Lindén'in buna inanmasına rağmen kimse bilmiyor.

"Bölgelerin bunu doktorların katılımıyla biraz farklı şekillerde çözdüğü çekincesi ile, sabit ipucu, göründüğü gibi olmasıdır. Bunun büyük kırılganlığa ve komorbiditeye sahip bir grup olduğunu ve kalan en kötü uzun ömür beklentisine sahip olmadığını söylüyor."

Mart ayının sonunda 13. hafta itibariyle, İsveç'te aşırı ölümler görüldü. Geçen beş yılın ortalamasına kıyasla daha fazla insan öldü. Bu o kadar da garip değil, çünkü 5,800'den fazla İsveçli enfeksiyonun yayılması sonucu öldü.

Bununla birlikte, covid-19 nedeniyle ölüm sayısı azaldıkça, aşırı ölüm oranı da azaldı. 27. haftadan itibaren, yani Temmuz ayı başlarında, bu aşırı ölüm oranı düşük ölüm oranına bile dönüştü. Artık her zamankinden daha az insan ölüyor.

Çok kolay değil

İsveç İstatistik Kurumu'nda (SCB) nüfus istatistikçisi olan Tomas Johansson, bunun en olası açıklamasının yukarıda belirtilen açıklama olduğunu söylüyor. Salgın sonucu ölenlerin önemli bir kısmı o kadar yaşlı ve kırılgan ki, covid-19 olmasa bile baharda ölenlerin birçoğunun yakın gelecekte ölecektir zaten ifadeleri kullandı.

Johansson, ölenler ne kadar yaşlı ve kırılgan olursa, gecikme süresi o kadar az olur ve ölüm oranı o kadar derin ve yoğunlaşır. Şu anda yeni başlayan bir ölüm oranımız var, ancak bunun ne kadar derin veya uzun süreli olacağını bilmek zor. Bunun yerine zamanla, muhtemelen birkaç yıl içinde azalacak, bu yüzden istatistiklerde görmenin zor olacağını söylüyor.

Uzmanlar, Östergötland bölge raporunun gösterdiği gibi, bir kişinin gerçekte neyin öldürdüğünü belirlemek zor olabileceğinden, aşırı ölüm oranının bir enfeksiyon yayılmasının kaç ölüme neden olduğunun en iyi ölçüsü olduğunu defalarca söylediler. Ancak, olası bir aşırı ölüm oranını ölçmek her zaman o kadar kolay değildir denildi.

Johansson, "Ne kadar zor olabilir?" Diye düşünüyorsun. Ancak bu pandemi, bölgesel olarak çok farklı bir etki yarattı ve onu iyi bir şekilde yakalamak pek de kolay değil yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi