İsveç'te son günlerde artan yeni vakalar üzerine, başta sağlık kurumları olmak üzere, hükümette süreci yakından takip ediyor.

Başbakan Stefan Löfven, İçişleri bakanı Mikael Damberg, Kültür ve Demokrasi Bakanı Amanda Lind ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson'un katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan başbakan Löfven:

"Dünyada ve İsveç'te de enfeksiyonun yayılması artıyor. Tekrar zor bir duruma düşeceğimizi göz ardı edemeyiz ve bundan kaçınmak için herkesin elinden geleni yapması gerekir" diyerek pek çok insanın salgından bıktığını anladığını ancak pandeminin sonundan çok uzağız ifadeleri kullandı.

Löfven "Risk almayın, rahatlamayın ve tavsiyeleri sürekli takip edin" çağrısında bulundu.

Hükümet, gece kulüpleri için önerileri sıkılaştırıyor.

Son günlerde İsveç genelinde sıkça gündeme gelen gece kulüpleri ile ilgili yeni kısıtlamaların getirileceği söylendi.

Kültür ve Demokrasi bakanı Amanda Lind, mekanlarda oturan kişiler için tedbirlerin artırılacağını duyurdu.

Halka açık etkinlikler için yeni bir muafiyet getirildi.

Katılımcılar bir metre mesafe ile oturmalıdır. Aynı iş yerinde çalışan içinde aynı kural geçerlidir dendi.

Futbol ve benzeri sportif etkinliklerin tümünde en fazla 300 kişi toplanabilir. Daha önce 500 olan bu sayı böylece 300'e düşürüldü.

Bu kısıtlamalar kültür, spor ve dini toplantılar için geçerlidir denildi.

"İsveç'te tehlike bitmedi, durum ciddi" diyen Kültür Bakanı, "organizatörlere ve geri kalanımıza büyük bir sorumluluk düşüyor" dedi.

Eğlence ve partilerde dolaşmak pandemi ile mücadele etme konusunda sıkıntı yarattığına dikkat çeken İç işleri bakanı Mikael Damberg, bu tür etkinliklere katılanların ancak sorumsuzca davranarak, topluma karşı saygısızlık yapıyor ifadeleri kullandı.

Halka açık dans etkinliklerinde şu anda maksimum 50 katılımcı olabilir. Bunun için cezalandırılabilirsiniz, bu bir tavsiye değil, kuraldır diyen Damberg, "Gelecekte salgınla yaşamak zorunda kalacağız ve yeni önlemler almaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

Halk Sağlığu Kurumu genel müdürü Johan Carlson:

"Herkes geçerli olan genel tavsiyelere uymalıdır" diyerek konuşmasına başlarken, "Önümüzde, enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için hepimize yardım edilmesi gereken uzun bir zaman var" ifadeleri kullandı.

Alınan tedbirlerin toplumda kabul görmesinin önemli olduğunu söyleyen Carlson, bölgesel ve yerel zorluklara göre, kısıtlamalar getirilebileceğinin altını çizdi.

Bugün, İsveç Halk Sağlığı Kurumu da tıkanıklığı azaltmak için restoranlar ve gece kulüpleri için yönergeleri ve tavsiyeleri değiştiriyor.

"Artık aynı masaya en fazla 8 kişi oturabilir." diyen Johan Carlson, "spor etkinliklerinin yalnızca oturarak izlemek mümkün olacak" dedi.

Editör: İsveç Gündemi