Meclis başkanı yeni hükümetin kurulması için önce görevi Ilımlılar (Moderaterna)'a verdi. Ancak hafta başında görevlendirilen Ilımlılar parti lideri Ulf Kristersson, yeni hükümeti kurmak için destek bulamayacağına karar vermesi ve bunu açıklaması üzerine, hükümeti kurma görevi yeniden Stefan Löfven'e verildi.

Basın toplantısında konuşan Meclis Andreas Norlén, Ulf Kristersson'in kurma görevinden vazgeçmesi üzerine Pazartesi gününe kadar bir hükümet oluşumu için destek toplamak için Stefan Löfven'e şans verdi.

Meclis başkanı Andreas Norlén, Ulf Kristersson'un hükümet kurma konusunda destek bulmayı başaramadığını ve bu görevi bırakmasını açıklamasından sonra 12.10'da bir basın toplantısı düzenledi.

Meclis başkanı toplantıya, "Güne Göteborg'da bir polis memurunun öldürülmesinin ardından bugün pek çok kişiyle paylaştığım üzüntüyü, öfkeyi ve dehşeti ifade ederek başlamak istiyorum" diyerek polise yönelik yapılan menfur saldırıyı kınadı.

Stefan Löfven'in hükümeti kurma konusunda çoğunluğu elde etmek için Pazartesiye kadar süresi var. Gerekli desteği bulması için gerekli şartlar oluşması halinde Çarşamba veya Perşembe günü yapılacak dendi.

Norlén, Ulf Kristersson'a Başbakan olarak oy vermeyi düşündüğünü söyledi.

Kristersson'un bir buçuk gün sonra geri dönmesine ve Riksdag'daki umutsuz bir oylamanın zaman kaybı olacağına karar verildi.

Görünürde bir çözüm varsa, bir başbakan adayına Riksdag'da destek sağlaması için ek süre verilebilir.

Norlén'e, başbakanı aday gösterdiği bir hükümetin bütçenin nasıl geçeceğine dair bir planının olması gerekip gerekmediği soruldu.

Norlén, "Bütçe konusu, müzakerelerime bir bileşen olarak dahil edildi" dedi.

"Kasım ayında istifa eden ve yeni bir hükümet krizini tetikleyen bir başbakan adayı göstermek istemiyorum" dedi.

Norlén biraz şifreli bir şekilde, diğer faktörlerin ne kadar ağır basacağını tam olarak söylemek mümkün değil ifadeleri kullandı.

"Umuyorum ki, daha hızlı bir çözüme ulaşacağız" diyen Norlén ve 2018 seçimlerinden sonra uzayan hükümet oluşumuna atıfta bulunarak bunun iyi olmadığını vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi