Yoğun katılımı, yurtdışında yaşayan vatandaşların anavatana olan duyarlılığının göstergesi olarak değerlendiren AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Rekor katılım, dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızın anavatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Büyük bir fedakârlık örneği gösteren yurt dışındaki seçmenlerimizin her birini yürekten kutluyorum”, dedi.

Yeneroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“57 ülkeden yurtdışında yaşayan toplam 1 milyon 396 bin 697 vatandaşımız 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen halk oylamasında oyunu kullandı.

1 Kasım Milletvekili Seçimlerine kıyasla dış temsilciliklerdeki katılımda  yüzde 5,5 artış olmuş, toplam seçmenin yaklaşık yüzde 47’si sandığa gitmiştir. Oy kullanma yerine onlarca hatta bazı bölgelerde yüzlerce kilometre uzakta bulunan seçmenlerimiz büyük bir fedakârlık örneği göstermişlerdir.

Yurtdışı seçmenlerin istediği yerlerde oylarını kullanabilmelerine ilişkin yapılan düzenleme yoğun katılımda önemli bir etken olmuştur. Yurtdışındaki tüm seçmenleri yürekten kutluyor, Türkiyemizin kaderine ortak oldukları için her birini tebrik ediyorum.

Bu süreçte AK parti olarak bazı Avrupa ülkelerinde yaşadığımız çifte standart kamuoyunun malumudur. Düşünce ve toplanma özgürlüğünü temel değer olarak kabul eden bu ülkeler İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanmamış yasaklara ve engellemelere sahne oldu. Yine bu ülkelerdeki bazı basın organlarıysa Türkiye’de geçmişte çok gördüğümüz vatandaşı hizaya getirme gayreti içerisine girdi.

 

Buna karşın vatandaşlarımız tarafından verilen cevabı, 16 Nisan gecesinde yurtdışından alınan ‘evet’ oylarının açık farkla çıkmasıyla göreceğiz.

Elde edilen rekor katılım, dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızın anavatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor.

Diğer ülke diasporalarının hiçbirinde bu oranda bir katılım, bu modelde bir seçim organizasyonu gerçekleşmemiştir. Bu sonuç aynı zamanda Türk siyasetine ve kamuoyuna da ciddi bir mesajdır. Yurtdışında yaşayan seçmenlerimizin sayısı ülkemizdeki onlarca ilin seçmen sayısından kat kat daha fazladır. Bu rekor katılım diasporanın meselelerinin öncelikli konular arasında yer almasına katkı sunacaktır.

Ümit ediyorum ki AK Partimizin yurtdışındaki vatandaşlara olan hassasiyeti diğer partilere de sirayet eder ve böylelikle her siyasi görüşten insanımızla olan bağ daha da güçlenir.

16 Nisan gecesi milletimizin istikrarlı ve daha güçlü bir Türkiye için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ‘EVET’ diyeceğine hep birlikte şahit olacağız. Bunda pay sahibi olmak isteyip de henüz oyunu kullanamamış seçmenlerimiz 16 Nisan’a kadar gümrüklerde oylarını kullanabilirler.

Oylarını kullanan seçmenlerimizin Türkiye’deki akraba ve dostlarını arayarak onları harekete geçirmeleri çok daha güçlü bir ‘EVET’in çıkmasına katkı sağlayacaktır.

Editör: İsveç Gündemi